Novosti

...
Novosti Biologija

VAŽNO za studente integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije (IPDBK)

  Studenti integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije (IPDBK), koji su upisali studij po „starom“ programu, nisu bili redoviti u studiranju te ih sada djelomično zahvaća i novi raspored/program, moraju se prije upisa sljedećeg (ljetnog) semestra NA VRIJEME OSOBNO (putem maila) javiti voditeljicama smjera IPDBK (izv. prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković,  doc. dr. sc. Mirela Sertić Perić,) i (u Cc maila) pomoćnici za nastavu Biološkog odsjeka (doc. dr. sc. Sara Essert). Svaki „prijelazni“ student ima individualnu situaciju te je stoga važno da nam se studenti osobno jave, kako bismo zajedno iznašli način da odslušaju i polože sve propisane kolegije na najprihvatljiviji mogući način. Napomena za studente IPDBK koji su tijekom studija koristili mirovanje studija: prema članku 9. stavku 5. Pravilnika o preddiplomskim i diplomskim studijima na PMF-u, ako se za vrijeme mirovanja obveza izmjeni nastavni program, student mora slušati i polagati u međuvremenu nastale razlike u nastavnom programu.


Novi minijaturni skakavac iz Indije

Hrvatski znanstvenici (Josip Skejo, Sara Stermšek i Damjan Franjević) u suradnji s indijskim kolegama (Dhaneesh Bhaskar i P.S. Easa) objavili su katalog širokolisnih trnovratki Indije i Šri Lanke u kojem su opisali jednog od najmanjih monaških skakavaca, Šivinu malu trišulu, Tettilobus trishula, iz Zapadnih Gata u Kerali.
Vrsta je dobila ime po Šivinom trozupcu, koji je autore podsjetio na vrh pronotuma nove vrste. Autori donose i novi ključ za vrste te ističu kako postoji još mnogo endemičnih i reliktnih širokonosnih trnovratki koje su neistražene i ugrožene.
Vijest o novoj vrsti prenio je The Times of India.

Trišula je originalno otkrivena kada je asistent Zoologijskog zavoda Josip Skejo posjetio prirodoslovni muzej u Madridu. Kasnije, indijski ortopterolog Dhaneesh Bhaskar otkrio je vrstu u prirodi. Taksonomske crteže nove vrste izradila je studentica Biološkog odsjeka Sara Stermšek.

Referenca: Bhaskar, D., Stermšek, S., Easa, P.S., Franjević, D. & Skejo, J. (2020) Wide-nosed pygmy grasshoppers (Cladonotinae: Cladonotini, Xerophyllini) of India and Sri Lanka: catalogue with an identification key and description of a new species of the genus Tettilobus. Zootaxa 4894(3):474-500. DOI: 10.11646/zootaxa.4894.3.12
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti