Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Otkazivanje promocija

Poštovane diplomantice i diplomanti, s obzirom na nove epidemiološke mjere o ograničavanju okupljanja, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba nam nije dao suglasnost za održavanje promocije tako da se planirane promocije za 22. siječnja 2022, nažalost, neće održati. Svakako ćemo pratiti epidemiološku situaciju te pokušati što prije odrediti novi termin za promocije. Studenti koji ne žele čekati novi termin promocija slobodno se mogu javiti Uredu za studente svog odsjeka i zatražiti povrat novca.   Prof. dr. sc. Mladen Vuković prodekan za nastavu PMF-aDragi posjetitelji i prijatelji Botaničkog vrta PMF-a,

Niz nemilih događaja protekle godine postavili su pred upravu Vrta, Biološkog odsjeka i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta mnogobrojne probleme i izazove. Zbog pandemije zaustavljen je očekivani dotok novca kojim bismo restaurirali naše stare građevine; smanjio je broj domaćih i stranih posjeta, usporili su se planovi i započeti radovi revitalizacije Vrta…. Potresi su dodatno oslabili našu staru, lijepu (i oronulu) arhitekturu, ostavljajući ipak nadu da će se Vrt sljedećih godina, kao i čitavo povijesno središte grada, sustavno obnavljati, a Zagrebi razviti u još ljepšu metropolu, kako je to bilo i nakon Velikog potresa 1880.

Unatoč krizi, u prošle smo dvije godine obnavljali i gradili: uz novčanu pomoć Grada Zagreba u novo ruho obukli smo javni zahod, kojega je projektirao čuveni arhitekt Milan Lenuci, a dovršena je i otvorena Sjenata šetnica prof. A. Heinza – nova južna ograda u obliku laubenganga, koja je uz to i trajni prolaz između Miramarske ceste i Crnatkove ulice. Ulaganja su nas ostavila u dugovima, koja prvo moramo namiriti, kako bismo pokrenuli druge, nužne obnove. Prije svega to se odnosi na nastavak obnove starog izložbenog staklenika te izvornu ogradu Vrta, ali i kuću uprave, gospodarske zgrade i uzgojne staklenike. Infrastrukturu također treba popraviti, nadograditi i modernizirati: od elektroinstalacija, sustava grijanja u staklenicima do prijeko potrebnog ulaganja u vodocrpilište i sustave navodnjavanja. Sve to zahtijeva velika financijska sredstva, a sadašnji izvori nisu nam dovoljni. Za veće projekte i dalje ćemo se oslanjati na pomoć Grada te na europske fondove, a redovito održavanje Vrta trebalo bi, kao i do sada, biti osigurano iz gradskog proračuna. No, manja investicijska održavanja i popravci, kao i nabava strojeva i alata, terensko sakupljanje biljaka za kamenjare s hrvatskom florom, itd., ovise o našim vlastitim prihodima.

To su razlozi zbog kojih od ove godine uvodimo naplatu ulaza u Vrt, koja će biti gotovo simbolična: redovita ulaznica stajat će 10 kn, a ulaznica za učenike, studente i umirovljenike samo 5 kn. Postoji mogućnost ishođenja sezonske ulaznice od 150 do 300 kn za sve vas koji redovito dolazite u posjet. Cijena ulaznica daleko je manja od cijene u botaničkim vrtovima susjednih zemalja, no – unatoč našim potrebama – ipak smo na umu imali nepovoljnu situaciju u kojoj se danas nalazi većina naših sugrađana. Nadamo se da ćemo s prikupljenom zaradom koncem godine moći popraviti krovište i terasu gospodarske zgrade, koja prokišnjava, ili pak zamijeniti dotrajale elektroinstalacije u staklenicima.

Mnogi su naši sugrađani tijekom stoljeća stekli naviku usputno prolaziti Vrtom ili samo prošetati zelenim prostorom. Podsjećam, ipak, da botanički vrtovi nisu tek „prolazilišta“, šetališta ili javni parkovi namijenjeni samo razonodi; nisu „zelene kulise“, nego učilišta i muzeji na otvorenom u kojima svatko mora naći i „naslade i poduke“, kako je pisao naš utemeljitelj prof. Heinz prije 120 godina. Srećom, u neposrednoj blizini Vrta na raspolaganju su prekrasni javni parkovi Zelene potkove, u kojima svi građani mogu nesmetano uživati u zelenilu pa čak i ležati na travnjacima!

Hvala vam na razumijevanju i potpori našim nastojanjima da obnovimo Vrt i njegove vrijedne zbirke, koji su veliko kulturno, prirodno i intelektualno blago našega grada i države.
Vrt ćemo otvoriti prvom prilikom već u ožujku, čim se nam stigne proljetno vrijeme, i – ovisno o epidemiološkoj situaciji – držati otvorenim do kasno ujesen. Dobrodošli!

❗Studenti biologije mogu svoju besplatnu sezonsku ulaznicu ishoditi u upravi Vrta (uz dokaz da su upisali jedan od smjerova na BO), na mail: vanja.stamenkovic@biol.pmf.hr❗

Za izradu ulaznice potrebni su sljedeći podaci:

  • ime i prezime,
  • godina rođenja,
  • broj telefona
  • fotografija korisnika (lica)

 

Voditelj Botaničkog vrta PMF-a
Dr. sc. Vanja Stamenković

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti