Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Objavljen znanstveni članak o neobičnoj vrsti skakavca s Madagaskara

Asistent Zoologijskog zavoda Josip Skejo je u suradnji s bivšim studentom integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije, Markom Pavlovićem i znanstvenikom s Madagaskara Ericom Mathieu objavio znanstveni članak u časopisu ZooKeys o strahovitoj vrsti skakavca (engl. formidable pigmy grasshoper – Notocerus formidabilis Günther, 1974) podrijetlom sa sjevernog dijela Madagaskara. Vrsta je do sada bila opisana temeljem jednog jedinog primjerka, a naši znanstvenici su utvrdili pet novih nalaza, od kojih su tri fotografije živih jedinki. Za razliku od obezbojenih muzejskih primjeraka žive jedinke neobičnih su žuto-ljubičastih uzoraka boja. Rad je dostupan na poveznici: https://bre.is/urw388wA  


Nacionalni timovi osvojili srebrnu i zlatnu medalju na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi Europska prirodoslovna olimpijada (engl. European Olympiad of Experimental Science – EOES) je natjecanje namijenjeno učenicima do 17 godina koji timski rješavaju interdisciplinarne praktične zadatke iz fizike, kemije i biologije. Ovogodišnja olimpijada trebala se održati u Szegedu, Mađarska, no zbog pandemije i nemogućnosti putovanja učenici su eksperimentalne zadatke rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Natjecanje je održano od 9. do 14. 05. 2021., a sudjelovalo je oko 120 učenika iz 19 zemalja članica Europske unije podijeljenih u 38 timova.

U hrvatskim timovima bili su učenici koji su prošli selekciju putem školskih, županijskih i državnih natjecanja te dodatnim testiranjem na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U timu A bili su učenici: Filip Vučić (I. gimnazija, Zagreb), Petar Jukić (XV. gimnazija, Zagreb) i Nika Tretinjak (XV. gimnazija, Zagreb), a u timu B učenici: Borna Perković (III. gimnazija, Split), Lovro Mirković (XV. gimnazija, Zagreb) i Jelena Glasovac (XV. gimnazija, Zagreb). Naši učenici pokazali su iznimnu spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema te je na ovom prestižnom natjecanju tim B osvojio zlatnu, a tim A srebrnu medalju.

U odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na hrvatski jezik sudjelovali su djelatnici PMF-a prof. dr. sc. Tajana Begović (koordinator i mentor iz kemije), dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko (mentori iz biologije) i prof. dr. sc. Krešo Zadro (mentor iz fizike).

Čestitamo učenicima i njihovim nastavnicima u matičnim školama! 🥳

  

  

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti