Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Drugo izdanje mrežnog udžbenika Genetika

  Dragi studenti, obavještavamo vas da je drugo izdanje mrežnog udžbenika dostupno na poveznici: https://www.genetika.biol.pmf.hr/

Izdvajamo Biologija


U sklopu istraživanja prijenosa onečišćujućih tvari kroz hranidbene mreže koje povezuju vodene i kopnene ekosustave, provedeno je istraživanje akumulacije i prijenosa metilparabena u vodenim organizmima. Osim u tkivima organizama s onečišćenih postaja, metilparaben je utvrđen i u tkivima organizama (mahovina, vodenih kukaca)  koji nisu bili pod utjecajem onečišćenja.
Stoga je zaključeno da se osim iz antropogenih izvora, metilparaben i prirodno nalazi u vodenim organizmima, te da je potrebno istražiti njegove potencijalne funkcije. Ova istraživanja rezultat su suradnje izv. prof. dr. sc. Ana Previšić sa znanstvenicima, Instituta Ruđer Bošković u okviru HRZZ projekata (MUSE PZS-2019-02-9479, UNDERSTANDOR IP-2018-01-2298) i UKF (UKF 6/17).

Rad je objavljen u časopisu Chemosphere, a besplatan pristup na puni tekst rada moguć je preko poveznice za autore: https://authors.elsevier.com/c/1eWsBAOM9zZCq do 25.03.2022. 
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti