Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


STUDOMAT

 


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Upisi na preddiplomske i integrirane studije u jesenskom roku

Upis putem državne mature Upis studenata u I. godinu PREDDIPLOMSKIH i INTEGRIRANOG PREDDIPLOMSKOG I DIPLOMSKOG studija u ak. godinu 2022./ 2023.

Izdvajamo Biologija

 

U sklopu istraživanja prijenosa onečišćujućih tvari kroz hranidbene mreže koje povezuju vodene i kopnene ekosustave, provedeno je istraživanje akumulacije i prijenosa farmaceutika i endokrinih disruptora kod vretenaca (Odonata). Pri tome su utvrđene razlike u koncentracijama s obzirom na taksonomsku razinu (red, podredovi, pojedine vrste), prvenstveno na razini podreda (Anisoptera / Zygoptera). Više koncentracije općenito su zabilježene kod Zygoptera, u ličinačkom kao i odraslom stadiju. Za neke onečišćujuće tvari zabilježena je bioamplifikacija, odnosno povećanje koncentracije u tkivima odraslih kukaca u odnosu na ličinke tijekom procesa metamorfoze. 
Rad je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu Science of the Total Environment, a rezultat je suradnje izv. prof. dr. sc. Ana Previšić i doktorandice Marine Veseli sa znanstvenicima s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, te instituta The Catalan Institute for Water Research u Španjolskoj, u okviru UKF (UKF 6/17) i HRZZ projekata (MUSE PZS-2019-02-9479, UNDERSTANDOR IP-2018-01-2298).


Otvoreni pristup radu moguć je kroz narednih 50 dana na poveznici: https://authors.elsevier.com/a/1f9EgB8cculEY
 


 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti