Događanja

04.
ožujka
11:00-12:00,
Biocentar

webmail


STUDOMAT

 


Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Upisi u ljetni semstar

Upisi studenata prijediplomskih, diplomskih i integriranog studija u ljetni semestar ak. god. 2023./2024. provodit će se od 12. 02. do 25. 02. 2024. godine.Prof. dr. sc. Dijana Škorić i u suradnji sa znanstvenicima z Mađarske, Slovačke, Njemačke objavila je znanstveni rad pod naslovom Clematis vitalba Is a Natural Host of the Novel Ilarvirus, Prunus Virus I

U radu je napravljena identifikacija pavitine (Clematis vitalba L.) kao prirodnog domaćina nedavno opisanog  Prunus virusa I (PrVI) iz roda Ilarvirus. Ovaj virus nađen je u grčkim trešnjama i breskvama 2021. i tada opisan kao novi. Istraživanjima viroma koštuničavih voćnih vrsta i korovnih biljaka na rubovima voćnjaka ustanovljeno je da se taj virus nalazi u okolišu na rubovima i unutar agroekosistema. Metode visokoprotočnog sekvenciranja omogućile su identifikaciju PrVI u pavitinama u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Iz arhivskih uzoraka biljnog tkiva koji se čuvaju u kolekciji biljnih virusa Zavoda za mikrobiologiju Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu znanstvenicu su supjeli "oživjeti" izolate virusa iz pavitine stare više od trideset godina i dokazati da su upravo to prvi prikupljeni izolati ovog novog virusa.

U prošlosti je smatrano i objavljeno (Rana GL, Krajačić M, Štefanac Z, Pleše N, Miličić D. 1987, Annals of applied Biology 11, 153-160.) da su naši virusni izolati iz pavitine serološki udaljeni pripadnici virusa crtičavosti duhana (tobacco streak virus), također iz skupine ilarvirusa. Istraživanje je bilo djelomično poduprto i HRZZ projektom NanoPhyto, a kolekcija biljnih virusa Zavoda za mikrobiologiju još jednom se pokazala vrijednim istraživačkim resursom koji bi svakako trebalo očuvati.
Prvi važan rad s arhivskim izolatima virusa mozaika repe (turnip mosaic virus) iz te kolekcije objavljen je također u okviru međunarodne suradnje u prestižnom časopisu PNAS još 2021 (Kawakubo et al. 2021, https://doi.org/10.1073/pnas.2021221118 ).

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti