WEBSHOP


Događanja na PMF-u

31.
svibnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 225
06.
lipnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 225

Opće obavijesti

Natječaj za prijave za mobilnost u...

Otvoren je Natječaj za odlazne i dolazne prijave za mobilnost u okviru programa CEEPUS za akademsku godinu 2023./2024.

CEEPUS je srednjoeuropski program akademske mobilnosti koji uključuje razmjenu studenata i nastavnika.

Natječaj za podnošenje prijava za mobilnosti za zimski semestar akademske godine 2023./2024. otvoren je do 15. lipnja, a za ljetni semestar do 31. listopada 2023. godine.

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sudjeluje u šest CEEPUS mreža i to:

1. CIII-HR-1108-07-2324 Colloids and nanomaterials in education and research

2. CIII-SI-0905-10-2324 Training and research in environmental chemistry and toxicology

3. CIII-SI-1312-06-2324 Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied

4. CIII-RO-0010-18-2324 Teaching and learning bioanalysis

5. CIII-SK-1516-04-2324 BioScience, Food and Health

6. RS-1816-01-2324 Reinforcement of research, professional, and education capacities for application in sample preparation of various origins before the corresponding analysis

Mole se zainteresirani studenti da se za dodatne informacije oko sudjelovanja u razmjeni u okviru prve tri mreže jave prof. dr. sc. Davoru Kovačeviću, za mrežu pod brojem 4. prof. dr. sc. Nives Galić, za mrežu pod brojem 5. prof. dr. sc. Ivi Juranović Cindrić, a za mrežu pod brojem 6. prof. dr. sc. Sandi Rončević.

Zainteresirani studenti mogu se javiti i u Ured za međunarodnu suradnju PMF-a za konzultacije.

Dodatne informacije oko navedenih mreža moguće je naći i na poveznici.

Molimo studente da se prije započinjanja s prijavom za mobilnost obavezno jave gore navedenim koordinatorima mreža.

Autor: Adriana Kenđel
Posjet studenata diplomskog studija...

Studenti diplomskog studija kemije su u okviru seminarske nastave iz kolegija Instrumentne metode izučavanja tvari u čvrstom stanju 16. svibnja 2023. posjetili Cinkarnu Celje d.d. u Celju, Slovenija. Tvornicu je na samom početku studentima predstavio član uprave Marko Cvetko. Od cijelog niza djelatnosti kojima se tvornica bavi kao najvažniju valja istaknuti proizvodnju i analizu titanijevog dioksida. Nakon uvodnog dijela brojni su znanstvenici u svojim laboratorijma prikazali čime se bave.

Tijekom obilaska laboratorija studenti su mogli u realnom okruženju vidjeti korištenje i primjenu različitih tehnika za karakterizaciju materijala u čvrstom stanju o kojima su učili na kolegiju (XRD, XRF, SEM i drugih), ali i druge metode analize i karakterizacije.

Po završenom posjetu Cinkarni studenti su uz stručno vođenje razgledali Stari dvorac Celje, najveći slovenski srednjovjekovni dvorac.

Autor: Adriana Kenđel
Održana manifestacija Dan i noć na...

U petak, 5. svibnja 2023. svih je sedam odsjeka PMF-a sudjelovalo u znanstveno-popularnoj manifestaciji Dan i noć na PMF-u.

Nakon godina izolacije, umrežili smo se i ponovno pokazali da dobro osmišljenim i zanimljivim programom možemo privući interes šire javnosti!

Program se sastojao od tri dijela: dnevnog, noćnog i online. U online dijelu programa, koji je poslužio kao najava manifestacije, Kemijski odsjek sudjelovao je s dva video-pokusa. Dnevni program na KO sastojao se od pet predavanja, šetnje kroz laboratorije - “Umreženi put znanja” i tri radionice te je privukao vrlo velik broj posjetitelja. Na noćnom programu svaki je odsjek održao 10 minutno popularno-znanstveno izlaganje, nakon čega je uslijedio nastup grupe Vatra.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i provođenju manifestacije, a naravno, i svim posjetiteljima!

Dan i noć na PMF-u 2023. nadmašio je sva očekivanja!

Autor: Adriana Kenđel
Skup Solid state Science &...

U zgradi Kemijskog odsjeka 28.-30. lipnja 2023. održat će se četvrto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa Solid-State Science & Research 2023 (SCIRES2023).

Registracija sudionika moguća je preko mrežnih stranica skupa, a rok za slanje sažetaka za usmene ili posterske prezentacije je 22. svibnja 2023.

Autor: Adriana Kenđel

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Prof. Tomislav Cvitaš postao zaslužni...

Svake godine Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) dodjeljuje svojim dugogodišnjim zaslužnim suradnicima počasne titule Emeritus Felllow.

Jedna od osam IUPAC-ovih sekcija, Sekcija za fizikalnu i biofizikalnu kemiju (Physical and Biophysical Chemistry Division) ove je godine podijelila tri počasne titule. Novi zaslužni članovi su:

prof. dr. sc. Ian M. Mills professor emeritus Sveučilišta u Readingu (Reading, Velika Britanija),

prof. dr. sc. Ron D. Weir, professor emeritus Royal Military College (Kingston, Kanada),

prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova vijest uskoro će biti objavljena i na stranicama IUPAC-a, a mi s ponosom čestitamo prof. Cvitašu na ovom velikom priznanju!

Prof. Tomislav Cvitaš član je Zavoda za fizikalnu kemiju Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područja njegovog interesa su atmosferska kemija i edukacija u kemiji, a već pedesetak godina aktivno doprinosi uvođenju Međunarodnog sustava jedinica (SI) i veličinskog računa u kemiji. S prof. Nikolom Kallayem 1975. godine objavljuje preporuke o primjeni simbola fizikalnih veličina i upotrebi mjernih jedinica temeljene na postojećim međunarodnim preporukama pod nazivom Fizičke veličine i jedinice Međunarodnog sustava. Knjižica preporuka doživjela je nekoliko izdanja i značajno je utjecala na pisanje znanstvenih i stručnih radova, te udžbenika na hrvatskom jeziku. Njegov rad u Komisiji za simbole, terminologiju i jedinice (STU) pri Međunarodnom savezu za čistu i primijenjenu kemiju doveo je do izdavanja preporuka IUPAC za fizikalnu kemiju, tzv. Zelena knjiga IUPAC, iz 1988., 1993. i 2007.

Dubrovnik (1986), odbor za veličine i jedinice International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC):

T. Cvitaš, K. Homan, I. Mills, K. Kuchitsu i N. Kallay.

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
1078860