WEBSHOP


Događanja na PMF-u

08.
veljače
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica P1
08.
veljače
11:00-12:00,
Kemijski odsjek, predavaonica ZOAKS 023
14.
veljače
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 304
17.
veljače
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica P1

Opće obavijesti

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Tvrtka Pliva zapošljava studente u odjelu Istraživanje i razvoj.

Prijave traju do 8. veljače 2023.

Oglas

Autor: Adriana Kenđel
Autor: Adriana Kenđel
Autor: Adriana Kenđel

Na mrežnim stranicama Sveučilišta je objavljen natječaj za mobilnost studenata Erasmus+ stručna praksa.

Više detalja o samom natječaju možete pronaći na poveznici.

Autor: Adriana Kenđel
Autor: Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša i donedavna studentica Kemijskog odsjeka Ana Petek u suradnji sa suradnicima s Instituta Ruđer Bošković (Ante Bubić, Zoran Štefanić, Marija Luić, Ivana Leščić Ašler) te suradnicima sa Sveučilišta u Varšavi (Marta Ilona Wojtyś, Weronika Maksymiuk, Beata Wielgus-Kutrowska, Maria Winiewska-Szajewska, Agnieszka Bzowska) i Sveučilišta u Grazu (Tea Pavkov-Keller) objavili su znanstveni rad The pursuit of new alternative ways to eradicate Helicobacter pylori continues: detailed characterization of interactions in the adenylosuccinate synthetase active site u uglednom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF = 8,025).

Bakterija Helicobacter pylori je patogena bakterija koja može uzrokovati razne želučane tegobe, a procjenjuje se da je njome zaraženo preko 50 % svjetske populacije. S obzirom da je otpornost raznih sojeva H. pylori na postojeće antibiotike u stalnom porastu, postoji potreba za pronalaskom novih antibiotika. Enzim adenilosukcinat-sintetaza (AdSS) jedan je od ključnih enzima u biosintezi purina kod bakterije H. pylori te stoga predstavlja potencijalnu metu djelovanja novih antibiotika za koje bakterija nema razvijenu rezistenciju. U objavljenom radu, navedeni enzim detaljno je okarakteriziran kombinacijom računalnih i eksperimentalnih metoda. Poseban fokus stavljen je na proučavanje interakcija koje aktivno mjesto enzima ostvaruje sa supstratima i drugim ligandima s obzirom da bi te interakcije mogle biti ključne za dizajn novih inhibitora ovog enzima, odnosno razvoj novih antibiotika.

Objavljena publikacija proizašla je iz istraživanja u sklopu doktorske disertacije koju je Ante Bubić obranio u sklopu Doktorskog studija Kemije na PMF-u pod zajedničkim mentorstvom Ivane Leščić Ašler i Branimira Bertoše.

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
962071