WEBSHOP


Događanja na PMF-u

06.
lipnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 225

Održana manifestacija Dan i noć na...

U petak, 5. svibnja 2023. svih je sedam odsjeka PMF-a sudjelovalo u znanstveno-popularnoj manifestaciji Dan i noć na PMF-u.

Nakon godina izolacije, umrežili smo se i ponovno pokazali da dobro osmišljenim i zanimljivim programom možemo privući interes šire javnosti!

Program se sastojao od tri dijela: dnevnog, noćnog i online. U online dijelu programa, koji je poslužio kao najava manifestacije, Kemijski odsjek sudjelovao je s dva video-pokusa. Dnevni program na KO sastojao se od pet predavanja, šetnje kroz laboratorije - “Umreženi put znanja” i tri radionice te je privukao vrlo velik broj posjetitelja. Na noćnom programu svaki je odsjek održao 10 minutno popularno-znanstveno izlaganje, nakon čega je uslijedio nastup grupe Vatra.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i provođenju manifestacije, a naravno, i svim posjetiteljima!

Dan i noć na PMF-u 2023. nadmašio je sva očekivanja!

Mrežnu stranicu Dana i noći na PMF-u posjetilo je više od 12000 jedinstvenih korisnika u više od 17000 navrata, a sadržaj je pregledan više od 41000 puta. Objavljeno je više od 40 objava na društvenim mrežama (Instagram, Facebook). Predavanja na Kemijskom odsjeku slušalo je više od 700 posjetitelja, u radionicama sudjelovalo više od 200, a u šetnju kroz “Umreženi put znanja” uputilo se par tisuća posjetitelja. Noćni program održan je ispred zgrade KO pred oko 900 posjetitelja.

O manifestaciji su izvještavali:

• web portali: Grazia, Srednja.hr, Večernji list, Universitas, Zimo

• radio postaje: Sljeme, Student, Antena, HRT

• TV prilozi i javljanja: Dobro jutro, Kod nas doma, Mreža TV (Studentski grad)

Javljanja uživo na sam dan događanja popratio je Dnevnik Nove TV.

 

 

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Objavljeni znanstveni radovi

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenica Kemijskog odsjeka Nives Galić i donedavna doktorandica Kristinka Vinković u suradnji s Marinom Vukoje i Mirelom Rožić s Grafičkog fakulteta objavile su znanstveni rad Bisphenol A monitoring during anaerobic degradation of papers with thermochromic prints in soil u prestižnom časopisu Journal of Environmental Management (IF= 8,910) izdavačke kuće Elsevier.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović, Nikola Bedeković i Vladimir Stilinović objavili su rad Keggin-Type Anions as Halogen Bond Acceptors u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Ozana Mišura, Mateja Pisačić, Mladen Borovina i Marijana Đaković objavili su najnovije rezultate svojih istraživanja u renomiranom časopisu Američkog kemijskog društva, Crystal Growth & Design (IF = 4,010) pod nazivom Tailoring Enhanced Elasticity of Crystalline Coordination Polymers.

Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na unutarnjoj naslovnici časopisa (Supplementary Cover).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Laura Nuić, Barbara Panić, Hrvoj Vančik i Ivana Biljan, bivše studentice Kemijskog odsjeka Lovorka-Kristina Pereković i Ana Mihanović u suradnji s Ivom Šrut Rakić i Markom Kraljem s Instituta za fiziku objavili su rad Polymerization of aromatic dinitroso derivatives initiated by nitroso-terminated monolayer on Au(111) surface: Insights from ellipsometry, AFM and nano-FTIR spectroscopy u uglednom časopisu Polymer (IF = 4,432) izdavačke kuće Elsevier.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tin Klačić i Davor Kovačević u suradnji s Adamom Juglom i Miloslavom Pekařom (Faculty of Chemistry, Brno University of Technology, Češka) objavili su znanstveni rad High-Resolution Ultrasonic Spectroscopy: Looking at the Interpolyelectrolyte Neutralization from a Different Perspective u uglednom časopisu Američkog kemijskog društva Macromolecules (IF 6,057).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Leko, Vinko Nemec, Nikola Bregović i Dominik Cinčić u suradnji s Lavanyiom Kumar, Damianom Trzybinskiem i Mihailsom Arhangelskisom sa Sveučilišta u Varšavi objavili su rad Computational evaluation of halogen-bonded cocrystals enables prediction of their mechanochemical interconversion reactions u vrhunskom časopisu Chemical Science (IF = 9,969).

Rad je zbog visoke ocjene recenzenata uvršten u zbirku značajnih radova u 2023. godini (2023 Chemical Science HOT Article Collection). Prema interesu koji je privukao u akademskoj zajednici trenutno je u prvih 5% objavljenih radova koje prati servis Altmetrics.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša i donedavna studentica Kemijskog odsjeka Ana Petek u suradnji sa suradnicima s Instituta Ruđer Bošković (Ante Bubić, Zoran Štefanić, Marija Luić, Ivana Leščić Ašler) te suradnicima sa Sveučilišta u Varšavi (Marta Ilona Wojtyś, Weronika Maksymiuk, Beata Wielgus-Kutrowska, Maria Winiewska-Szajewska, Agnieszka Bzowska) i Sveučilišta u Grazu (Tea Pavkov-Keller) objavili su znanstveni rad The pursuit of new alternative ways to eradicate Helicobacter pylori continues: detailed characterization of interactions in the adenylosuccinate synthetase active site u uglednom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF = 8,025).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović, Nikola Bedeković, Katarina Pičuljan i Vladimir Stilinović objavili su rad Order versus Disorder in the Cocrystals of m-Halogenopyridines with m-Halogenobenzoic Acids: The Effects of the I···O Halogen Bond u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
1082918