Pozivaju se zainteresirani studenti da sudjeluju na Otvorenom danu kemije koji će se održati u sklopu Dana i noći na PMF-u 16. svibnja 2025. godine. Prijavu je moguće obaviti preko poveznice. Za sve dodatne informacije slobodno se javite koordinatoru ovogodišnjeg ODK Igoru Živkoviću na Teams ili e-mail: izivkovic.chem@pmf.hr.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu objavilo Natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Društva za 2024. godinu. Detalji natječaja su dostupni na poveznici.
Prijave na natječaj primaju se e–poštom na dsnzagreb1919@gmail.com od 2. prosinca 2024. do 15. siječnja 2025. godine.
Natječaj za stručno radno mjesto I. vrste - stručni suradnik u sustavu znanosti i visokom obrazovanju iz područja prirodnih znanosti, polje kemija, grana biokemija i medicinska kemija, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, u Zavodu za biokemiju pri PMF-u, Kemijskom odsjeku - 1 izvršitelj.
Poveznica na tekst natječaja: https://www.pmf.unizg.hr/natjecaji?@=1odg2#news_26943
Rok za podnošenje prijava pod točkom 1) natječaja je 38 dana, po objavljivanju natječaja u "Narodnim novinama".
Rang-liste (liste) državne STEM stipendije objavljene su i dostupne u mrežnoj aplikaciji https://stemstipendije.mzom.hr/.
Obavijest o objavi listi i rang-listi dostupna je na poveznici.
Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzom.hr te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi (listi).
Za prihvaćanje državne STEM stipendije potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzom.hr do srijede, 4. prosinca 2024. godine, do 12 sati, označiti Izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, zatim prihvatiti Uvjete stipendiranja te upisati isključivo IBAN računa koji glasi na ime i prezime dobitnice/dobitnika STEM stipendije.
Dragi studenti, sljedeći četvrtak očekuje nas malo drugačije predavanje Ljubičastog u kemiji. Kao predavačica nam dolazi doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler s Matematičkog odsjeka PMF-a. Predavanje se odvija u suradnji s Večeri matematike te će se prenositi uživo, na linku. Imat ćemo i gosta iznenađenja. Tema predavanja su popločenja, kristali i kvazikristali. Matematički pojam popločenja vuče svoju ideju iz odgovarajućeg svakodnevnog pojma. No, popločenja nisu korisna samo za kupaonice i pločnike, nego imaju važnu primjenu i u modeliranju struktura kristala i kvazikristala. Tijekom ovog predavanja moći ćete se na neformalan i zabavan način upoznati s osnovama matematičke teorije popločenja i osnovama kristalografije.
Ako želite saznati više, vidimo se u četvrtak, 5. 12. 2024. u predavaoni A2 Kemijskog odsjeka u 18:15 h.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Javni poziv za dodjelu novčane potpore za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak. god. 2024./2025. kao i Odluku o visini iznosa novčane potpore za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak. god. 2024./2025.
Prijava se podnosi putem mrežne aplikacije, a rok za podnošenje prijave je do srijede, 15. siječnja 2025., do 12.00 sati.
Uvjeti ostvarivanja ovoga prava definirani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom.
Za sva dodatna objašnjenja studenti mogu poslati upit na službenu elektroničku adresu Ministarstva: prijevoz-potpore@mzom.hr ili kontaktirati telefonom: 01/4594-372 i 01/4594-228.
Za studente s invaliditetom postoji mogućnosti korištenja usluge ZET prijevoza prilagođenim vozilom za osobe s invaliditetom u ak. god. 2024./2025., prema informacijama u nastavku. Način obavljanja ove usluge reguliran je Pravilnikom o prijevozu osoba s invaliditetom Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.
Na temelju Pravilnika, prijevoz ZET-a prilagođenim vozilom može koristiti osoba s invaliditetom koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica te ima prebivalište u Gradu Zagrebu i pratitelj uz preporuku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Studenti s invaliditetom koji ispunjavaju uvjete i zainteresirani su za korištenje ove usluge trebaju se javiti Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu na uredssi@unizg.hr, Ured zatim dokumentaciju potrebnu za realizaciju ovoga prava dostavlja nadležnom Gradskom uredu. Za sve dodatne informacije studenti se mogu obratiti i putem tel. 01 4564 405, mob. 099 4593 578 ili osobnim dolaskom u Studentsko naselje "Stjepan Radić", Jarunska 2 (prizemlje 12. paviljona).
Zakonom o osobnoj asistenciji punoljetne osobe s invaliditetom 3. ili 4. razine u Republici Hrvatskoj imaju pravo na osobnog asistenta, osobu (ili više njih) koji će im pomagati pri svakodnevnim aktivnostima. Savez SUMSI pruža uslugu osobne asistencije unutar mreže pružatelja no nema kapaciteta osigurati osobnog asistenta svim studentima s invaliditetom stoga preporučamo prvo kontaktirati potencijalnog pružatelja usluge prije predaje zahtjeva.
Popis licenciranih pružatelja nalazi se na web adresi https://mrosp.gov.hr/registar-pruzatelja/13416, a postupak ostvarivanja opisan je na web adresi.
Za sva pitanja oko ostvarivanja osobne asistencije slobodno kontaktirajte Savez SUMSI
osobni.asistent@savezsumsi.hr ili +385 95 400 1004.
Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tomislav Jednačak, Sanda Rončević, Ivan Nemet, Ines Primožič, Tomica Hrenar i Predrag Novak u suradnji sa znanstvenicama Ana-Marijom Jagatić Korenika, Anom Jeromel i Ivanom Tomaz objavili su znanstveni rad pod naslovom Deep Reinforcement Learning Classification of Sparkling Wines Based on ICP-MS and DOSY NMR Spectra u prestižnom časopisu Food Chemistry: X (IF = 6,1).
Predložen je novi pristup za klasifikaciju hrvatskih kontinentalnih pjenušaca prema geografskom porijeklu kombinacijom spektroskopija NMR i ICP-MS te metoda dubokog učenja. Pojašnjeno je da u slučaju kada klasične metode obrade podataka ne daju dobre rezultate, pogotovo kod ograničenog broja dostupnih uzoraka, metode dubokog učenja mogu biti vrlo učinkovite u predviđanju svojstava vina kao što je geografsko porijeklo. Ovaj model može se dalje koristiti za identifikaciju i razlikovanje pjenušaca općenito te ima potencijal za primjenu u kontroli izvornosti i kvalitete vina.