Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Geologija mineralnih ležišta

Šifra: 40945
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Andrea Čobić - Predavanja
Izvođači: doc. dr. sc. Andrea Čobić - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Vježbe u praktikumu 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Građa Zemlje, podrijetlo magme i elementi tektonike ploča; Građa Dinarida; Magmatska rudna ležišta, likvidno-magmatska, kristalizacioni diferencijati, likvidni segregati; Karbonatiti, dijamantska ležišta, nefeliniti, apatiti, titanomagnetiti; Masivni sulfidi ciparskog tipa, komatiitski tip, kasnomagmatska ležišta (Kiruna tip); Postmagmatska, pegmatiti; Pneumatoliti (skarnovi, grajzeni); Hidrotermalna rudna ležišta, (kata, mezo, epi), Cu-porfirna (cementaciona zona), nisko-sulfidna i visoko-sulfidna (Bor, Majdanpek, Trepča), s obskurnim magmatskim utjecajeme (Ljubija, Trgovska gora); Sedimentna ekshalativna (SEDEX tip, Vareš, Idrija, Kuroko); Mississippi valley tip (Mežica, Bleiberg, Olovo); Sedimentna rudna ležišta, Sabkha tip (Cu-škriljavci, Ba-Lokve), rezistati (nanosna Au, Sn); Precipitati (U, Žirovski Vrh, Colorado plateau tip), hidrolizati (boksiti, lateriti, Ni-kore trošenja); Metamorfogena rudna ležišta (Au-mezo-termalna); Geotektonski raspored magmatskih, metamorfogenih i sedimentnih rudnih ležišta, Metalogenija Dinarida temeljena na principima tektonike ploča (Wilsonov ciklus, razvoj i zatvaranje Tetisa).

Ishodi učenja:

Osnovno znanje u okviru godišnjih studentskih grupa jako varijabilno, zavisno o prethodnom srednjoškolskom usmjerenju. Uglavnom ispod slobodno izabranog standarda za razumijevanje sadržaja u studiju prirodoslovlja.
Opčenito upoznavanje materijala i povijesti i razvoje zemlje, i života bitno se popravlja tijekom studija, kroz savladavanje ključnih aspekata i postavki u geologiji. Terminologija ključna za GML uspješno savladavana, i relevantna literatura dostupna i u redovnoj upotrebi.
Zadatak predmeta je također ukazivanje na važnost interdiscplinarne povezanosti u razumijevanju složenih rudotvornih procesa, ali i razumijevanje problema suvremene zaštitie okoliša.
Globalna tektonika je osnova za geodinamska tumačenja metalogenetskih procesa.
Literatura:
 1. Evans, A.M.: Ore geology and industrial minerals
 2. Sawkins, F.J.: Metal deposits in relation to plate tectonics
6. semestar
Izborni predmeti - Redovni studij - Znanosti o okolišu
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Andrea Čobić :

  Zimski semestar: četvrtkom 10 - 13 h; ostale dane prema dogovoru. 

  Ljetni semestar: utorkom 10 - 13 h; ostale dane prema dogovoru. 

  Konzultacije se u pravilu odvijaju u kontaktnom obliku, s mogućnošću komunikacije preko MS Teams platforme. 

   

  Lokacija: MPZ 12

Obavijesti

Pismeni ispiti iz Geologije mineralnih ležišta  u roku 14.09.2021. održat će se u MPZ1 u 8 h. Usmeni dio ispita će započeti u 12 h u MPZ2.

Autor: Andrea Čobić

Pismeni ispiti iz svih kolegija kod doc. dr. sc. Čobić u redovnom jesenskom ispitnom roku održat će se u utorak 31.08. odnosno 14. 09. 2021. 

Točan raspored održavanja ispita bit će objavljen dan ranije.

 

Autor: Andrea Čobić

Pismeni ispiti iz Geologije mineralnih ležišta u drugom terminu ljetnog ispitnog roka održat će se u utorak 6.7.2021. u 8 h u MPZ1.

Detaljan raspored održavanja usmenog dijela ispita za studente koji su položili međuispite je objavljen u repozitoriju kolegija. 

 

Pismeni ispiti iz Gemologije u drugom terminu ljetnog ispitnog roka održat će se u utorak 6.7.2021. u 9 h u MPZ1.

Autor: Andrea Čobić

Zbog velikog broja prijavljenih studenata iz Geologije mineralnih ležišta u roku 06. srpnja 2021., mog velikog opterećenja u navedenom ispitnom roku, te velike zauzetosti predavaonica ostatak tog tjedna, postoji mogućnost da dio studenata koji imaju položen pismeni dio preko međuispita izađu na usmeni dio dan ranije, u ponedjeljak 05. srpnja 2021.

 

Molim studente koji su zainteresirani za izlazak na usmeni u ponedjeljak da se upišu na popis zaključno s 04. srpnjom u 12 h.

 

Za izlazak na usmeni dio 05. srpnja, potrebno je minimalno dvoje studenata, a raspored održavanja ispita će biti oglašen dan ranije, u nedjelju 04. srpnja. 

Ukoliko ne bude zainteresiranih, svi usmeni ispiti će se održati u utorak tokom dana, ili kasnije u tjednu, ovisno o raspoloživim predavaonicama.  

Autor: Andrea Čobić

Usmeni ispit iz Gemologije u roku 21.06. održat će se isti dan u 9:30 h u MPZ2.

Usmeni ispiti iz Geologije mineralnih ležišta u roku 21.06. održat će se isti dan u MPZ2 prema sljedećem rasporedu:

8:30 h:  Alibegović Ivona, Bermanec Marko, Kelava Paulina

09:45 h: Kušurin Nives, Misović Ivan, Peradinović Sanja

12:30 h: Radas Tonka, Šarić Lovro

Autor: Andrea Čobić

Na donjim poveznicama se mogu naći Kahoot kvizovi za samoevaluaciju i orijentir. Kvizovi ne ulaze u završnu ocjenu, te služe isključivo kao dodatni alat za učenje. Zbog postavki samog Kahoot sučelja, završni datum za ispunjavanje kviza je 01. lipnja 2021. do 12 h. 

GML2: Teksture

GML3: Magmatski procesi u formiranju mineralnih ležišta

GML4a: Magmatsko-hidrotermalni sustavi

GML 4b: Pegmatiti

GML5: Porfirna ležišta

GML6: Skarnska ležišta

GML7: Stratabound ležišta

GML8: SEDEX+MVT+VMS

GML9: epitermalna ležišta

GML10: Carlin-tip ležišta

GML11: boksiti i lateriti

Autor: Andrea Čobić

Bodovni prag za 1. međuispit iz Geologije mineralnih ležišta je:

0 - 7 = 1 (nedovoljan)

8 - 9 = 2 (dovoljan)

10 - 11 = 3 (dobar)

12 - 13 = 4 (vrlo dobar)

14 = 5 (izvrstan)

Autor: Andrea Čobić

Predavanja iz kolegija Geologija mineralnih ležišta (šifre 41043 i 40945) kod docentice Čobić započinju u četvrtak, 4. ožujka 2021. godine u 8:30 h. 

Autor: Andrea Čobić