Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Posjet briozoologa Hrvatskoj

Uz potporu Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Tatjane Bakran-Petricioli i Zaklade HAZU, u lipnju ove godine 20 uglednih znanstvenika – briozoologa iz cijelog svijeta boravilo je u Hrvatskoj.U sklopu Svjetskog kongresa briozoologa koji je održan u češkom gradu Liberecu, dr. sc. Maja Novosel organizirala je sedmodnevni stručni izlet po Jadranu, a glavna tema bili su recentni morski mahovnjaci. Znanstvenici iz Novog Zelanda, Čilea, Norveške, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Poljske obišli su ronilačkim brodom Vranjak I srednjodalmatinske otoke i obalu između Splita i Zadra. Većina ih je ovom prilikom prvi put posjetila Hrvatsku.
Osim znanstvenog dijela posjeta, sudionici su imali priliku upoznati se s prirodnim i kulturnim vrijednostima hrvatske obale i otoka. Mnoge institucije i pojedinci dodatno su pomogli ovaj projekt.

Tako je Ministarstvo turizma RH počastilo znanstvenike večerom dobrodošlice u Komiži na Visu, a grad Komiža poklonio im je ulaz u Ribarski muzej i vodiča. Centar za kulturu Brač omogućio je besplatan posjet pustinji Blaca, a djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu srdačno su ih pozdravili i ugostili. Nadalje, Nacionalni park Krka odobrio im je besplatan ulaz u park i vodiča, a Nacionalni park Kornati besplatan uplov i zaron. Posjet je završio u Zadru, gdje je Zadarska županija poklonila međunarodnim znanstvenicima posebno nadahnuto vodstvo i razgled grada.

 

 

 

 

 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti