Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Objavljen znanstveni članak o neobičnoj vrsti skakavca s Madagaskara

Asistent Zoologijskog zavoda Josip Skejo je u suradnji s bivšim studentom integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije, Markom Pavlovićem i znanstvenikom s Madagaskara Ericom Mathieu objavio znanstveni članak u časopisu ZooKeys o strahovitoj vrsti skakavca (engl. formidable pigmy grasshoper – Notocerus formidabilis Günther, 1974) podrijetlom sa sjevernog dijela Madagaskara. Vrsta je do sada bila opisana temeljem jednog jedinog primjerka, a naši znanstvenici su utvrdili pet novih nalaza, od kojih su tri fotografije živih jedinki. Za razliku od obezbojenih muzejskih primjeraka žive jedinke neobičnih su žuto-ljubičastih uzoraka boja. Rad je dostupan na poveznici: https://bre.is/urw388wA  


DNA Barcoding of Marine Mollusks...

 

U časopisu Diversity objavljen je rad pod naslovom "DNA Barcoding of Marine Mollusks Associated with Corallina officinalis Turfs in Southern Istria (Adriatic Sea)". Rad je sastavni dio doktorske diseratcije dr. sc. Moire Buršić sa Sveučilišta Jurij Dobrila u Puli.
U istraživanjima su sudjelovali i znanstvenici s Instituta Rudjer Bošković u Zagrebu i Rovinju, Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, University of Brighton i PMF-a u Zagrebu.

Rad je sastavni dio znanstvenog projekta "DNA barkodiranje bioraznolikosti hrvatske faune" (IP-2016-06-9988) voditelja prof. dr. sc. Mladena Kučinića, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.
Više na pročitajte na poveznici: https://doi.org/10.3390/d13050196

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti