Pozivaju se zainteresirani studenti da sudjeluju na Otvorenom danu kemije koji će se održati u sklopu Dana i noći na PMF-u 17. travnja 2026. godine. Prijavu je moguće obaviti preko poveznice.
Za sve dodatne informacije slobodno se javite koordinatoru ovogodišnjeg ODK Igoru Živkoviću na Teams ili e-mail: izivkovic.chem@pmf.hr.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Javni poziv za dodjelu novčane potpore za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak. god. 2025./2026.
Prijava se podnosi putem mrežne aplikacije, a rok za podnošenje prijave je do petka, 16. siječnja 2026., do 12.00 sati.
Uvjeti ostvarivanja ovoga prava definirani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom (NN 114/23).
Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu elektroničku adresu Ministarstva: prijevoz-potpore@mzom.hr ili na brojeve telefona: 01/4594 142 i 01/4594 150.
Znanstvenik Kemijskog odsjeka Davor Kovačević i studentice sveučilišnog studija molekularne biologije i CEEPUS stipendistice Irena Slišković i Valentina Runko u suradnji s Klemenom Bohincem, Anamarijom Zore, Mojcom Jevšnik i Peterom Rasporom sa Sveučilišta u Ljubljani, Katjom Bezek sa Sveučilišta Primorska i Anžeom Abramom s Instituta Jožef Stefan objavili su rad Bacterial adhesion rate on food grade ceramics and Teflon as kitchen worktop surfaces. Rad je objavljen u uglednom časopisu International Journal of Food Microbiology (IF 4,006).
U ovom je radu istraživana adhezija bakterija na keramiku i Teflon kao često korištene površine u modernim kuhinjama. Ispitane su bakterije Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Campylobacter jejuni. Za kvantitativnu karakterizaciju površina primijenjene su eksperimentalne metode određivanja kontaktnog kuta, hrapavosti i potencijala strujanja, a za analizu adhezije bakterija metoda bojenja i pretražna elektronska mikroskopija (SEM). Pokazano je da je adhezija svih ispitivanih bakterija niža na teflonskoj površini u odnosu na keramičku pri čemu je ključnu ulogu imala hidrofobnost površine, dok je utjecaj hrapavosti i naboja znatno manji.