Pozivaju se zainteresirani studenti da sudjeluju na Otvorenom danu kemije koji će se održati u sklopu Dana i noći na PMF-u 17. travnja 2026. godine. Prijavu je moguće obaviti preko poveznice.
Za sve dodatne informacije slobodno se javite koordinatoru ovogodišnjeg ODK Igoru Živkoviću na Teams ili e-mail: izivkovic.chem@pmf.hr.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Javni poziv za dodjelu novčane potpore za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak. god. 2025./2026.
Prijava se podnosi putem mrežne aplikacije, a rok za podnošenje prijave je do petka, 16. siječnja 2026., do 12.00 sati.
Uvjeti ostvarivanja ovoga prava definirani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom (NN 114/23).
Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu elektroničku adresu Ministarstva: prijevoz-potpore@mzom.hr ili na brojeve telefona: 01/4594 142 i 01/4594 150.
Znanstvenici Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša, Sanja Škulj i Antun Barišić u suradnji sa znanstvenicima s Austrian Institute of Technology u Beču (Ivan Barišić, Natalie Mutter i Oliver Spadiut) objavili su znanstveni rad Effect of N-glycosylation on Horseradish Peroxidase Structural and Dynamical Properties u vrhunskom časopisu Computational and Structural Biotechnology Journal (IF = 7,271).
Objavljena publikacija proizašla je iz istraživanja u sklopu zajedničkog EU Horizon 2020 projekta Marilia koji se djelomično provodi i na Kemijskom odsjeku PMF-a. Cilj projekta je razviti novi test za detekciju patogena u vodi na temelju protein-protein i protein-DNA interakcija. Jedan od enzima koji je izgledni kandidat za razvoj takvog testa jest peroksidaza iz hrena HRP (engl. Horseradish Peroxidase). U objavljenom radu računalnim metodama istražen je utjecaj glikolizacije navedenog enzima na njegova strukturna, dinamička i elektrostatska svojstva, što posljedično ima utjecaj i na njegovu aktivnost. Osobito je zanimljivo otkriće da prisutnost šećera na površini proteina značajno mijenja dinamička i elektrostatska svojstva aktivnog mjesta enzima koje se nalazi u samom središtu proteina (propagacijski efekt).