Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Geologija mineralnih ležišta

Šifra: 40945
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Andrea Čobić - Predavanja
Izvođači: doc. dr. sc. Andrea Čobić - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Vježbe u praktikumu 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Građa Zemlje, podrijetlo magme i elementi tektonike ploča; Građa Dinarida; Magmatska rudna ležišta, likvidno-magmatska, kristalizacioni diferencijati, likvidni segregati; Karbonatiti, dijamantska ležišta, nefeliniti, apatiti, titanomagnetiti; Masivni sulfidi ciparskog tipa, komatiitski tip, kasnomagmatska ležišta (Kiruna tip); Postmagmatska, pegmatiti; Pneumatoliti (skarnovi, grajzeni); Hidrotermalna rudna ležišta, (kata, mezo, epi), Cu-porfirna (cementaciona zona), nisko-sulfidna i visoko-sulfidna (Bor, Majdanpek, Trepča), s obskurnim magmatskim utjecajeme (Ljubija, Trgovska gora); Sedimentna ekshalativna (SEDEX tip, Vareš, Idrija, Kuroko); Mississippi valley tip (Mežica, Bleiberg, Olovo); Sedimentna rudna ležišta, Sabkha tip (Cu-škriljavci, Ba-Lokve), rezistati (nanosna Au, Sn); Precipitati (U, Žirovski Vrh, Colorado plateau tip), hidrolizati (boksiti, lateriti, Ni-kore trošenja); Metamorfogena rudna ležišta (Au-mezo-termalna); Geotektonski raspored magmatskih, metamorfogenih i sedimentnih rudnih ležišta, Metalogenija Dinarida temeljena na principima tektonike ploča (Wilsonov ciklus, razvoj i zatvaranje Tetisa).

Ishodi učenja:

Osnovno znanje u okviru godišnjih studentskih grupa jako varijabilno, zavisno o prethodnom srednjoškolskom usmjerenju. Uglavnom ispod slobodno izabranog standarda za razumijevanje sadržaja u studiju prirodoslovlja.
Opčenito upoznavanje materijala i povijesti i razvoje zemlje, i života bitno se popravlja tijekom studija, kroz savladavanje ključnih aspekata i postavki u geologiji. Terminologija ključna za GML uspješno savladavana, i relevantna literatura dostupna i u redovnoj upotrebi.
Zadatak predmeta je također ukazivanje na važnost interdiscplinarne povezanosti u razumijevanju složenih rudotvornih procesa, ali i razumijevanje problema suvremene zaštitie okoliša.
Globalna tektonika je osnova za geodinamska tumačenja metalogenetskih procesa.
Literatura:
6. semestar
Izborni predmeti - Redovni studij - Znanosti o okolišu
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Andrea Čobić :

  Zimski semestar: četvrtkom 10 - 13 h; ostale dane prema dogovoru. 

  Ljetni semestar: utorkom 10 - 13 h; ostale dane prema dogovoru. 

  Konzultacije se u pravilu odvijaju u kontaktnom obliku, s mogućnošću komunikacije preko MS Teams platforme. 

   

  Lokacija: MPZ 12

Predavanja iz kolegija Geologija mineralnih ležišta (šifre 41043 i 40945) kod docentice Čobić započinju u četvrtak, 4. ožujka 2021. godine u 8:30 h. 

Predavanja će se održavati putem MS Teams platforme. Prvom predavanju se može pristupiti kroz MS Teams grupu Geologija mineralnih ležišta i kanal GML_2020_2021 gdje je organizirano predavanje u obliku sastanka, ili putem poveznice.

Pozivaju se studenti koji će u prvom tjednu još podnositi zamolbe i/ili čekati njihovu administrativnu obradu da se jave mailom tako da vas možemo dodati u grupu, bez obzira na trenutni status zamolbe.

Tijekom semestra će se održati dva termina vježbi u kontaktnom obliku čije pohađanje je uvjet za potpis. Planirani termini vježbi su 8. travnja i 20. svibnja

Također, tijekom semestra će se održati dva međuispita u kontaktnom obliku. Planirani termini međuispita su 15. travnja i 27. svibnja

Autor: Andrea Čobić
Popis obavijesti