Genomic analysis of the brassica...


Međunarodna istraživačka skupina koju je vodio prof. dr. sc. Kazusato Ohshima (Saga University, Japan) i u čijem radu je sudjelovala prof. dr. sc. Dijana Škorić s Biološkog odsjeka PMF-a objavila je znanstveni rad pod naslovom: „Genomic analysis of the brassica pathogen turnip mosaic potyvirus reveals its spread along the former trade routes of the Silk Road“ (https://doi.org/10.1073/pnas.2021221118). U radu je analizirano gotovo 1300 cjelovitih ili parcijalnih genoma virusa mozaika repe (turnip mosaic virus, TuMV), a među njima i tri iz Hrvatske. Evolucijska povijest i filogeografija ovog značajnog patogenog virusa kupusnjača pokazuje kako se od 17. st. rasprostranjivao duž trgovačkih putova uključenih ponajviše u Put svile. Hrvatski izolati pohranjeni u zbirci biljnih virusa još od 1960-tih su među 122 prvi puta sekvenciranih TuMV-genoma. Pokazalo se da su jedinstvene rekombinante koje obilježavaju regionalnu varijabilnost virusa (https://www.pnas.org/content/suppl/2021/03/19/2021221118.DCSupplemental).
Ova studija je do sada najveća rekonstrukcija epidemiologije i rasprostranjivanja jednog od najvažnijih fitopatogenih virusa podsredstvom čovjeka, a potvrđuje i važnost prikupljanja i arhiviranja virusima zaraženog biljnog materijala kao izvora vrijednih podataka.
Nadamo se da će ovaj rad pridonijeti valorizaciji i očuvanju zbirke biljnih virusa Zavoda za mikrobiologiju Biološkog odsjeka PMF-a.

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti