Na ovogodišnjoj 33. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) koja se održala od 10. do 18. srpnja u Yerevanu, Armenija hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje.

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 62 zemlje i oko 260 učenika iz cijelog svijeta. Natjecanje se sastojalo od četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, biljne fiziologije i animalne morfologije pri čemu su učenici pokazali vještine u izvođenju eksperimenata te obradi i interpretaciji rezultata. Nakon eksperimentalnih zadataka uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su naši učenici pokazali izvrsno teorijsko znanje i snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije.

Šesteročlani nacionalni tim koji je putovao u Armeniju bio je sastavljen od četiri učenika: Adrian Grbac Lacković, Barbara Jozić i Suzana Škrabalo su iz XV. Gimnazije, Zagreb, Mislav Mihaljević iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb, a dvije mentorice koje su putovale u pratnji učenika su dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu. U selekciji i pripremama za ovo zahtjevno natjecanje sudjelovali su djelatnici i studenti Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a. Učenici Barbara Jozić i Mislav Mihaljević su na natjecanju osvojili brončane medalje, a i ostali učenici su ostvarili izvrstan rezultat. Slobodno vrijeme hrvatski učenici su proveli u druženju s mladim biolozima iz cijelog svijeta i upoznajući se s prirodnim i kulturnim znamenitostima Armenije.
Nacionalni tim putovao je na olimpijadu uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Biološkog odsjeka PMF-a.

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti