Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Izv. prof. dr. sc. Marko Miliša s Biološkog odsjeka PMF-a dio je međunarodne mreže znanstvenika koji su pod vodstvom dr. sc. Thibaulta Datryja (IRSTEA, Lyon) rezultate svojega istraživanja dinamike organske tvari u povremenim vodotocima objavili u časopisu Nature Geoscience. Članak pod naslovom A global analysis of terrestrial plant litter dynamics in non-perennial waterways je dostupan na ovoj poveznici https://www.nature.com/articles/s41561-018-0134-4

U ovom članku analizirana je globalna dinamika razgradnje biljnih ostataka u povremenim vodotocima. Više od pola tekućica u svijetu ne teče stalno već presušuju više ili manje redovito. Istraživanja povremenih vodotoka Dalmacije, ovom članku su doprinjela u analizama ekoloških procesa razgradnje i transporta energije u kontekstu opće vodne dinamike Sredozemlja u mijenjajućoj klimi.
Članak donosi usporedbe ekoloških procesa u nestalnim tekućicama s obzirom na klimatske, geografske i geološke razlike prema podacima iz 212 vodotoka u 28 zemalja na 6 kontinenata. 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti