Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Historijska geologija II

Šifra: 41031
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Damir Bucković
Izvođači: prof. dr. sc. Damir Bucković - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Vježbe u praktikumu 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Zivot i paleogeografija trijasa. Kontinentalni i epikontinentalni razvoji trijasa. Tethyski razvoji trijasa. Razvoj trijasa u Dinaridima. Život i paleogeografija jure. Epikontinentalni razvoji jure. Tethyski razvoji jure. Razvoj jure u Dinaridima. Život i paleogeografija krede. Epikontinentalni i tethyski razvoji krede. Razvoj krede u Dinaridima. Život u tercijaru. Paleogeografija i klima tercijara. Razvoji paleogena na prostoru Europe i u Dinaridima. Razvoji neogena na prostorima Tethysa i Paratethysa, Kvartar; ledena doba.

Ishodi učenja:
Poznavanje i razumijevanje bitnih obilježja, procesa, materijala, povijesti i razvoja Zemlje kroz mezozoik i kenozoik; Svijest i razumijevanje vremenskih i prostornih dimenzija na Zemlji kroz mezozoik i kenozoik; Sposobnost integriranja terenskih i laboratorijskih dokaza s teorijom prateći slijed od opažanja do prepoznavanja, sinteze i modeliranja; Prepoznavanje potrebe za i uključivanje u samostalno i cjeloživotno učenje.
Literatura:
  1. Bucković, D: 2006: E-Book: Historijska Geologija 2. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu - Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis. http://gfz.hr/~buckovic/
  2. Levin, L.H. 2003: The Earth Through Time. John Wiley & Sons.
  3. Cooper, J.D., Miler, R.H. & Patterson, J.1990: A Trip Through Time: Principals of Historical Geology. Merrill Publishing Co.
  4. Wicander, R., Monroe, J.S.1989: Historical Geology - Evolution of the Earth and Life Through Time. West Publishing Co.
  5. Stanley, S.M.1989: Earth and Life Through Time. W. H. Freeman and Co.
  6. Herak, M.1990: Geologija. Školska knjiga, Zagreb.
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Fizička geologija
Položen : Opća paleontologija
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni Studij - Geologija
Termini konzultacija:

Ispit iz Historijske geologije II održat će se 26.6. i 10.7.2024. u 11.00 h u predavaonici 008 GPZa.

Autor: Damir Bucković
Popis obavijesti