Naslov:

Immunoglobulin G glycosylation in COVID-19 disease

Glikozilacija imunoglobulina G u bolesti COVID-19

 

Obrana rada održati će se u: 

Ponedjeljak, 03. travnja 2023. godine u 12.00 sati

u dvorani ZMB seminar, PMF, Horvatovac 102, Zagreb

 

Povjerenstvo za obranu imenovano je u sastavu:

Prof. dr. sc. Olga Gornik Kljaić, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Prof. dr. sc. Dijana Škorić, PMF, Zagreb

Prof. dr. sc. Ana M. Valdes, Medicinski fakultet, Sveučilište u Nottinghamu, Ujedinjeno kraljevstvo

Zamjena: prof. dr. sc. Biljana Balen, PMF, Zagreb

 

Mentor: dr. sc. Irena Trbojević Akmačić, znan sur., Genos d.o.o., Zagreb

Sažetak:

Pandemija koronavirusa 2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, SARS-CoV-2) koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom postala je jedan od glavnih zdravstvenih problema u svijetu. Infekcija SARS-CoV-2 dovodi do bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) sa spektrom simptoma koji se kreću od asimptomatske bolesti do po život opasne upale pluća i smrti. Uzroci razlika u jačini simptoma kod zaraženih jedno je od glavnih pitanja u pandemiji COVID-19. Imunoglobulin G (IgG), najzastupljeniji glikoprotein u ljudskoj krvnoj plazmi, jedna je od ključnih molekula u imunosnom odgovoru. Unatoč tome, glikozilacija IgG-a je do sada slabo proučavana u bolesnika s COVID-19, a dosadašnje studije na malom broju uzoraka su pokazale da postoji povezanost glikozilacije IgG-a i težine bolesti COVID-19. U sklopu ovog doktorskog istraživanja prvi put će biti detaljno analizirana varijabilnost IgG N-glikoma u COVID-19, ovisno o jačini simptoma te vremenu trajanja bolesti.

Ključne riječi: COVID-19, glikani, glikozilacija, immunoglobulin G, SARS-CoV-2

Abstract:

The ongoing pandemic of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) has become one of the major health problems in the world. SARS-CoV-2 infection leads to a disease caused by coronavirus (COVID-19), with a spectrum of symptoms ranging from asymptomatic to life-threatening pneumonia and death. A variation in the severity of disease symptoms is one of the central questions in COVID-19 pandemics. Immunoglobulin G (IgG), the most abundant glycoprotein in human blood plasma, is one of the key molecules in immune response. Glycosylation of IgG has been poorly studied in COVID-19, but previous studies on a small sample size have shown that there is an association between glycosylation of IgG and COVID-19 severity. As a part of this doctoral thesis study, the variability of IgG N-glycome in COVID-19 will be extensively studied for the first time, in relation to the disease severity and time period after diagnosis.

  Keywords: COVID-19, glycans, glycosylation, immunoglobulin G, SARS-CoV-2

Autor: Sanja Trslić Tepuš
Popis obavijesti