Novosti

...
Novosti Biologija

Obavijest o odvijanju nastave do 1. siječnja 2021.

  Obavještavaju se svi nastavnici i studenti da se (minimalno) do 1. siječnja 2021. produljuje odluka o održavanju predavanja i seminara na Biološkom odsjeku isključivo online putem. Održavanje praktikumske nastave je dozvoljeno odraditi i kontaktno. Podsjećamo i na to da se prema važećoj odluci kolegija, parcijalni kolokviji te ispiti smiju održavati kontaktno, ukoliko je osiguran minimalni epidemiološki prihvatljiv razmak između studenta koji pišu ispit/kolokvij. U nadi da će nam nova godina donijeti povoljniju epidemiološku sliku, srdačno vas sve pozdravljam!   Sara Essert pomoćnica pročelnice za nastavu  

 

Prof. dr. sc. Göran Klobučar objavio je u suradnji sa kolegama sa Biološkog odsjeka PMF-a (prof. dr. sc. Davor Zanella, doc. dr. sc. Tomislav Ivanković, dr. sc. Olga Malev) te znanstvenicima iz Hrvatskih voda, Instituta Ruđer Bošković, SAD-a i Kine, rad pod naslovom „Toxicity prediction and effect characterization of 90 pharmaceuticals and illicit drugs measured in plasma of fish from a major European river (Sava, Croatia)“ u prestižnom časopisu Environmental Pollution (IF= 6,792). 

U ovom radu je u plazmi riba iz rijeke Save detektirano 90 različitih farmaceutika, narkotika i njihovih metabolita čije su koncentracije bile 10-1000 puta veće od onih u riječnoj vodi. Provedene analize ukazale su na najveći potencijalni učinak psihoaktivnih tvari (halucinogena, stimulansa, opioida i kanabinoida) i sintetskih glukokortikoida (protuupalno i protualergijsko djelovanje) na ribe. Rezultati ovog istraživanja upozoravaju da kontinuirano kronično izlaganje i aditivni učinci navedenih farmaceutika i narkotika mogu imati štetni utjecaj na populaciju riba i vodene zajednice. Rad je nastavak istraživanja objavljenih u časopisu Science of the Total Environment (IF= 6,551) : „Assessment of river sediment toxicity: Combining empirical zebrafish embryotoxicity testing with in silico toxicity characterization“ 2018. g.

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti