Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Dan i noć na PMF-u

  Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove godine organizira jednodnevnu manifestaciju “Dan i noć na PMF-u”, koja će se održati 26. ožujka 2021. Inspirirani nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. ove vam godine predstavljamo znanstvene olimpijske krugove! Olimpijske igre slave sve naj. Najbrže, najupornije, najodvažnije! Naših sedam odsjeka tako se natječe za vašu pažnju i zanimanje. Najbržim životinjama, najopasnijim pojavama, najvećim zagonetkama i znanstvenim objašnjenjima svega toga. Prilagođavajući se na uvjete tzv. #NovoNormalno, čitav će događaj biti dostupan na web stranici manifestacije https://daninoc.pmf.unizg.hr/. Sav materijal bit će dostupan od 26. ožujka 2021. Neka igre počnu!


Mišljenje statičara o uporabivosti...

 

Obavljenom pregledu od 13.01.2021. godine prethodio je također vizualni pregled 21.04.2020. godine nakon potresa od 22.03.2020. godine u Zagrebu. Kako je u međuvremenu došlo do novog razornog potresa, bilo je potrebno ponoviti pregled te utvrditi da li je objekt i u kojem obimu siguran za korištenje po istom principu.

Detaljnim pregledom građevine od 13.01.2021. godine može se utvrditi da potresom od 29.12.2020. godine nisu uočena nikakva konstruktivna oštećenja (na vidljivo-dostupnim mjestima) na nosivoj konstrukciji koja bi mogla upućivati na smanjenje postojeće nosivosti konstrukcije te je isti u cijelosti siguran za korištenje u ovome trenutku uz preporuke iz ovoga mišljenja - radnje skidanja žbuke s pojedinih stropova i uklanjanje odvojene žbuke na uličnoj fasadi (bez obzira na potres). Oštećenja koja su vidljiva na nosivim elementima nemaju utjecaja na globalnu nosivost građevine na vertikalno opterećenje (stalno + dodatno stalno + korisno + snijeg + vjetar) te horizontalno opterećenje (vjetar). Navedeno ne vrijedi u slučaju pojave novog seizmičkog opterećenja srednjih i većih magnituda budući da objekt iz doba gradnje nije proračunat na seizmičko opterećenje te nije moguće na temelju pregleda utvrditi kolika je njegova stvarna seizmička otpornost u ovom trenutku te kako bi se ponašao kod pojedinih magnituda.

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti