Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Satnica za zimski semestar 2021./2022.

  Dragi studenti, došlo je do neznatnih izmjena u satnicama te molimo da obavezno ponovno provjerite svoje rasporede. Zahvaljujemo na razumijevanju. Andreja Lucić i Marija Babić, satničarke BO  


Nova saznanja o mikrobioti glavatih...

 

Tim znanstvenica i znanstvenika s Biološkog odsjeka PMF-a objavili su istraživanje o mikrobnim zajednicama koje žive u probavnom sustavu glavatih želvi jadranskog mora. Istraživanje je provedeno u sklopu TurtleBIOME projekta i u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Bariju (Italija). Znanstveni rad "Characterization of oral and cloacal microbial communities of wild and rehabilitated loggerhead sea turtles (Caretta caretta)" objavljen je u časopisu BMC Animal Microbiome te donosi nova saznanja o mikroorganizmima koji žive u usnoj šupljini glavatih želvi, a i doprinosi dosadašnjim saznanjima o kloakalnom mikrobiomu.
S obzirom na to da su morske kornjače u svijetu ugrožene i osjetljive na klimatske promjene, gubitak staništa, te su često slučajno ulovljene u ribarske mreže, ovakva istraživanja donose nova osnovna saznanja o biologiji morskih kornjača i doprinose naporima za njihovo očuvanje i oporavak u rehabilitacijskim centrima.

Filek K, Trotta A, Gračan R, Di Bello A, Corrente M, Bosak S (2021) Characterization of oral and cloacal microbial communities of wild and rehabilitated loggerhead sea turtles (Caretta caretta). BMC Animal Microbiome 3:59.
https://doi.org/10.1186/s42523-021-00120-5

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti