Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


WEBSHOP


STUDOMAT

 


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček odabran za člana Europske akademije (Academia Europea)

  Redoviti profesor u trajnom zvanju na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček nedavno je izabran za člana Europske akademije (Academia Europea). Prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček bavi se računalnom biologijom, uveo je i predaje niz kolegija iz tog područja. (Bioinformatika, Računalna genomika, Algoritmi i programiranje, Strojno učenje i statistika i dr.). Academia Europaea osnovana je 1988. godine kao europska, nevladina udruga čiji je cilj unapređenje i širenje izvrsnosti u svim područjima znanosti za javnu dobrobit i za unapređenje obrazovanja javnosti u Europi. Danas broji preko 5000 članova (među njima osamdeset i tri dobitnika Nobelove nagrade), koji uključuju vodeće stručnjake iz fizikalnih znanosti i tehnologije, bioloških znanosti i medicine, matematike, književnih i humanističkih znanosti, društvenih i kognitivnih znanosti, ekonomije i prava. Članstvo se dodjeljuje po pozivu nakon nominacije grupe kolega, pregleda i potvrde te izvrsnosti pojedinca u odabranom području, a izbor potvrđuje Vijeće akademije. Čestitamo!


Rad znanstvenika na projektu...

U prestižnom časopisu Frontiers in Plant Science (Faktor odjeka 5.753) objavljen je rad „Stability in the South, Turbulence Toward the North: Evolutionary History of Aurinia saxatilis (Brassicaceae) Revealed by Phylogenomic and Climatic Modelling Data“ čiji su autori dr. sc. Ivana Rešetnik i dr. sc. Marin Grgurev s Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Eliška Záveská s Češke akademije znanosti, Sandro Bogdanović s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Paolo Bartolić s Charles University iz Praga te Božo Frajman sa Sveučilišta u Innsbrucku. 

U radu su istraženi filogeografski obrasci i evolucijska dinamika vrste Aurinia saxatilis pomoću kombinacije filogenomike (RADseq metodom), filogenije (na osnovi ndhF gena) te modeliranja rasprostranjenosti vrste obzirom na zadnji glacijacijski maksimum. Rezultati ukazuju na rano evolucijsko odvajanje južnih i istočnih Mediteranskih populacija, dok su kopnene populacije imale složeniju evolucijsku dinamiku potaknutu pleistocenskim klimatskim oscilacijama. Rezultati potvrđuju postojanje višestrukih glacijalnih refugija u jugoistočnoj Europi, te karakteriziraju Balkanski poluotok kao izvor raznolikosti i rasprostranjivanja biljnih vrsta. 
Istraživanje je provedeno u sklopu znanstvenih projekata voditeljice dr. sc. Ivane Rešetnik „Sistematika roda Aurinia (Brassicaceae) i sekvenciranje nove generacije: evolucija i filogeografija jedne intrigantne biljne skupine“ (UKF projekt) i „Filogeografija i evolucija triju ekološki divergentnih grupa amfi-jadranskih biljaka – AmphiAdriPlant“ (HRZZ projekt).

Pristup cjelovitom tekstu rada besplatan je i dostupan preko poveznice.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2022.822331/full
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti