Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Drugo izdanje mrežnog udžbenika Genetika

  Dragi studenti, obavještavamo vas da je drugo izdanje mrežnog udžbenika dostupno na poveznici: https://www.genetika.biol.pmf.hr/

Izdvajamo Biologija

 

U sklopu istraživanja prijenosa onečišćujućih tvari kroz hranidbene mreže koje povezuju vodene i kopnene ekosustave, provedeno je istraživanje akumulacije i prijenosa farmaceutika i endokrinih disruptora kod vretenaca (Odonata). Pri tome su utvrđene razlike u koncentracijama s obzirom na taksonomsku razinu (red, podredovi, pojedine vrste), prvenstveno na razini podreda (Anisoptera / Zygoptera). Više koncentracije općenito su zabilježene kod Zygoptera, u ličinačkom kao i odraslom stadiju. Za neke onečišćujuće tvari zabilježena je bioamplifikacija, odnosno povećanje koncentracije u tkivima odraslih kukaca u odnosu na ličinke tijekom procesa metamorfoze. 
Rad je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu Science of the Total Environment, a rezultat je suradnje izv. prof. dr. sc. Ana Previšić i doktorandice Marine Veseli sa znanstvenicima s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, te instituta The Catalan Institute for Water Research u Španjolskoj, u okviru UKF (UKF 6/17) i HRZZ projekata (MUSE PZS-2019-02-9479, UNDERSTANDOR IP-2018-01-2298).


Otvoreni pristup radu moguć je kroz narednih 50 dana na poveznici: https://authors.elsevier.com/a/1f9EgB8cculEY
 


 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti