Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


WEBSHOP


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Preminuo je profesor emeritus Ivan Habdija

  Dana 28. siječnja 2023. godine preminuo je profesor emeritus Ivan Habdija, jedan od začetnika modernih ekoloških istraživanja slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj.Predstavnici Hrvatske, učenici do 16 godina, i ove su godine sudjelovali na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) te osvojili četiri srebrne i dvije brončane medalje. Ovogodišnje je natjecanje održano od 2. do 12. prosinca u Bogoti (Kolumbija), gradu na nadmorskoj visini od 2600 m. Naši su učenici rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test. U natjecanju su sudjelovale 44 države i oko 250 učenika iz cijelog svijeta. Ovogodišnji dobitnici medalja su:

Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli🥈

Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci🥈

Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu🥈

Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu

Luka Ozvačić iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu 🥉

Lana Krog iz I. Gimnazije u Varaždinu 🥉

​Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i uz vođenje Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja. Na odabir nacionalnog tima za olimpijadu pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Testiranja se provode u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su PMF-a Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović sa Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić sa Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić sa Fizičkog odsjeka. U pripremi učenika sudjelovali su i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a Marco Fraccaro i Mislav Barić te kolege s Biološkog odsjeka Željka Vidaković Cifrek i Josip Skejo. Sudjelovanje Hrvatskih učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Čestitamo od !

 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti