Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


WEBSHOP


STUDOMAT

 


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Natječaj - Nagrada Srećko Jelenić

Otvoren je natječaj za Nagradu "Srećko Jelenić" za najboljeg nastavnika biologije u školama.


 

Najbolji hrvatski prirodoslovci, učenici hrvatskih gimnazija i ove su se godine natjecali sa svojim vršnjacima na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije EOES (European Olympiad of Experimental Science. Ovogodišnje natjecanje održavalo se u Rigi, u Latviji, od 29. travnja do 6. svibnja 2023. Na natjecanju je sudjelovalo 135 učenika (raspoređenih u 45 tročlanih ekipa) iz 22 zelje članica Europske unije i Ukrajine kao gostujuće države.
Oba hrvatska tima su pokazala izvrsno znanje i vještine u fizici, kemiji i biologiji te osvojili srebrne i brončane medalje.
Tim A osvojio je srebrne medalje i zauzeo visoko 12. mjesto.
Val Karan iz XV. gimnazije u Zagrebu,
Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu i
Kim Radešić iz Gimnazije u Puli

Tim B osvojio je brončane medalje
Karlo Domijan iz Prve sušačke hrvatske gimnazija u Rijeci,
Mila Maretić iz I. gimnazije u Varaždinu i
Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. U zadacima se prožimaju fizika, kemija i biologija, a učenici timski rješavaju probleme i rade pokuse. Tema prvog zadatka bila je pjesma i ples očima znanosti. Učenici su istraživali načine nastajanja zvuka i uloge mišića te biokemijske procese koji se događaju u mišićima. Tema drugog zadatka natjecatelji su istraživali principe uzgoja biljaka u hidroponskom sustavu u pametnom stakleniku. Ispitali su svojstva vode, pripremili otopinu za prihranjivanje, istražili potrebe biljaka za vodom i transport kroz biljna tkiva te temeljem svojih zaključaka istraživanja osmislili izgradnju pametnog staklenika. Uz znanstvenu zabavu i natjecanje naši su se učenici imali priliku družiti s vršnjacima iz 22 države Europske unije i timom iz Ukrajine.

Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mentori učenika su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr.sc. Mirela Sertić Perić (Biološki odsjek, PMF), prof. dr. sc. Mario Basletić (Fizički odsjek, PMF) i prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek).


 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti