webmail


STUDOMAT

 


Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Poziv na dodjelu nagrade Srećko Jelenić

  Pozivamo vas na svečanu dodjelu Nagrade Srećko Jelenić za nastavnike u osnovnim i srednjim školama koju svake dvije godine dodjeljuje Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Prof. dr. sc. Dijana Škorić i u suradnji sa znanstvenicima z Mađarske, Slovačke, Njemačke objavila je znanstveni rad pod naslovom Clematis vitalba Is a Natural Host of the Novel Ilarvirus, Prunus Virus I

U radu je napravljena identifikacija pavitine (Clematis vitalba L.) kao prirodnog domaćina nedavno opisanog  Prunus virusa I (PrVI) iz roda Ilarvirus. Ovaj virus nađen je u grčkim trešnjama i breskvama 2021. i tada opisan kao novi. Istraživanjima viroma koštuničavih voćnih vrsta i korovnih biljaka na rubovima voćnjaka ustanovljeno je da se taj virus nalazi u okolišu na rubovima i unutar agroekosistema. Metode visokoprotočnog sekvenciranja omogućile su identifikaciju PrVI u pavitinama u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Iz arhivskih uzoraka biljnog tkiva koji se čuvaju u kolekciji biljnih virusa Zavoda za mikrobiologiju Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu znanstvenicu su supjeli "oživjeti" izolate virusa iz pavitine stare više od trideset godina i dokazati da su upravo to prvi prikupljeni izolati ovog novog virusa.

U prošlosti je smatrano i objavljeno (Rana GL, Krajačić M, Štefanac Z, Pleše N, Miličić D. 1987, Annals of applied Biology 11, 153-160.) da su naši virusni izolati iz pavitine serološki udaljeni pripadnici virusa crtičavosti duhana (tobacco streak virus), također iz skupine ilarvirusa. Istraživanje je bilo djelomično poduprto i HRZZ projektom NanoPhyto, a kolekcija biljnih virusa Zavoda za mikrobiologiju još jednom se pokazala vrijednim istraživačkim resursom koji bi svakako trebalo očuvati.
Prvi važan rad s arhivskim izolatima virusa mozaika repe (turnip mosaic virus) iz te kolekcije objavljen je također u okviru međunarodne suradnje u prestižnom časopisu PNAS još 2021 (Kawakubo et al. 2021, https://doi.org/10.1073/pnas.2021221118 ).

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti