Bio-X


webmail


STUDOMAT

 


Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


Dan i noć na PMF-u


Karijerni centar


Izdvajamo


 

Istraživane su vrste skakavaca s arhipelaga Fidži  koji je smješten u Oceaniji, površine je oko 18 000 km2 i čini ga oko 330 otoka. S ovog arhipelaga bile su poznate četiri vrste monaških skakavaca (por. Tetrigidae), a posljednja je vrsta opisana prije 85 godina, U atlasu koji su objavili bivši student Biološkog odsjeka Niko Kasalo i doc. dr. sc. Josip Skejo [JS1] s još dvojicom kolega iz Hrvatske i Njemačke opisano je sedam novih vrsta za znanost  koje čine više od 60 % ukupnog broja vrsta skakavaca arhipelaga Fidži., Opisana su četiri nova roda i dva nova tribusa koja ne pripadaju ni jednoj poznatoj potporodici skakavaca. Rad je objavljen u časopisu Annales Zoologici.

Dvije vrste nazvane su po kolegama iz Hrvatske. Jedna je nazvana po gospođi Nadici Vincek, dugogodišnjoj tehničarki na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, Salomonotettix vincekae, a druga prema  bivšem profesoru  PMF-u i direktoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu prof. dr. sc. NikoliTvrtkoviću, Fijixistra tvrtkovici.

Kasalo, N., Tumbrinck, J., Pavlović, M., Skejo, J. (2024) Atlas of Fijian Pygmy Grasshoppers (Orthoptera: Tetrigidae) with new taxa descriptions and an identification key. Annales Zoologici, 74(1), 43–70. https://doi.org/10.3161/00034541ANZ2024.74.1.003

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti