Događanja na PMF-u

22.
prosinca
13:00-14:00,
Kemijski odsjek, predavaonica P1

Opće obavijesti

Autor: Andrea Usenik

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Pozivaju se zainteresirani studenti da sudjeluju na Otvorenom danu kemije koji će se održati u sklopu Dana i noći na PMF-u 17. travnja 2026. godine. Prijavu je moguće obaviti preko poveznice.

Za sve dodatne informacije slobodno se javite koordinatoru ovogodišnjeg ODK Igoru Živkoviću na Teams ili e-mail: izivkovic.chem@pmf.hr.

Autor: Aleksandra Maršavelski

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je Javni poziv za dodjelu novčane potpore za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak. god. 2025./2026.

Prijava se podnosi putem mrežne aplikacije, a rok za podnošenje prijave je do petka, 16. siječnja 2026., do 12.00 sati.

Uvjeti ostvarivanja ovoga prava definirani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za pokriće dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom (NN 114/23).

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu elektroničku adresu Ministarstva: prijevoz-potpore@mzom.hr ili na brojeve telefona: 01/4594 142 i 01/4594 150.

Autor: Aleksandra Maršavelski

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Leko, Katarina Pičuljan i Josip Požar u suradnji s Rosanom Ribić sa Sveučilišta Sjever i Markom Hanževačkim i Zlatkom Brkljačom s Instituta Ruđer Bošković objavili su rad Solvophobically Driven Complexation of Adamantyl Mannoside with β‐Cyclodextrin in Water and Structured Organic Solvents u uglednom časopisu Chemistry-A European Journal (IF 5,16). Rad je istaknut na naslovnici časopisa.

Ranija istraživanja inkluzijskih kompleksa s ciklodekstrinima provedena su gotovo isključivo u vodi pri sobnoj temperaturi. Termodinamika reakcija kompleksiranja različitih hidrofobnih gostiju nije bila u skladu s klasičnom interpretacijom hidrofobne hidratacije, stoga se stabilnost kompleksnih vrsta pripisivala oslobađanju „visokoenergetske“ vode iz šupljine receptora (neklasični hidrofobni efekt). S druge strane, novija su istraživanja strukture hidratacijske vode ukazala su na ispravnost klasične interpretacije hidratacije sferičnih lipofilnih molekula, posebice pri nižim temperaturama.

U radu su prikazana detaljna termodinamička i strukturna istraživanja utjecaja temperature i otapala na kompleksiranje adamantil-glikozida s β-ciklodekstrinom. U vodi je zamijećena potpuna entalpijsko-entropijska kompenzacija standardne Gibbsove energije s temperaturom. Vrijednosti standardne reakcijske entropije i entalpije bile su u skladu s klasičnom interpretacijom hidrofobne hidratacije pri nižim, odnosno neklasičnom interpretacijom pri višim temperaturama. Navedeni rezultat povezao je termodinamiku nastanka inkluzijskih kompleksa ciklodekstrina sa saznanjima vezanim uz strukturu hidratacijske vode hidrofobnih soluta. Učinkovito kompleksiranje adamantil-glikozida zamijećeno je isključivo u organskim otpalima čije su molekule povezane jakim vodikovim vezama.Termodinamika kompleksiranja u nevodenim medijima bila je u skladu s neklasičnom interpretacijom hidrofobne solvatacije neovisno o temperaturi. Solvofobno uzrokovana inkluzija nepolarnih gostiju u šupljinu ciklodekstrina dakle nije ograničena samo na vodu. Može se očekivati i u drugim strukturiranim otapalima.

 

Cover profile: https://chemistry-europe.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/chem.202000850

 

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
10760460