Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


WEBSHOP


STUDOMAT

 


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Znanstvenici Biološkog odsjeka opisali tri nove vrste skakavaca!

  U novom broju časopisa Zootaxa objavljena je monografija o vražićcima kao zaseban volumen (jedini svezak na 64 stranice) pod naslovom Spiky pygmy devils: revision of the genus Discotettix (Orthoptera: Tetrigidae) and synonymy of Discotettiginae with Scelimeninae. 


 

Nedavno su otkrivene dvije vrste monaških skakavaca i imenovane po asistentu Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a, ortopterologu dr. sc. Josipu Skeji.

To su vrste iz Nepala: Skejotettix netrajyoti iz okruga Gorkha (provincija Gandaki) i Skejotettix muglingi poznat iz suptropskih provincija Gandaki, Bagamati Lumbini. Vrste roda Skejotettix nemaju krila, čelo im je uže nego kod drugih monaških skakavaca, a radi se o jako malim životinjama kod kojih je odrasla ženka duljine tijela tek 8 mm, a mužjak 7 mm.

Rod Skejotettix nastanjuje brojne nepalske doline. Opisao ga je mladi nepalski znanstvenik Madan Subedi koji je nedavno počeo sistematično proučavati ove skakavce u Nepalu, u čemu mu je značajno pomogao dosadašnji rad dr. sc. J. Skeje.

Dr. sc. Skejo je do sada opisao više od 45 vrsta novih za znanost i 4 nova roda.

Znanstvenik Subedi koji je opisao i imenovao navedene vrste smatra da je izvjestan pronalazak još mnogo novih vrsta ovog roda. U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Zootaxa, Subedi je opisao jednu novu vrstu S. netrajyoti) te je u rod Skejotettix premjestio drugu vrstu (S. muglingi) koja je do sada pogrešno svrstana u rod Coptotettix.

Čestitamo! 🤩🥳🎊

🔗 https://bre.is/jDWZKRP2

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti