Izbornik
 

Adriatic NMR 2020

 

 


Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
2943329
10. 1. 2019. u 12:39
Objavljen znanstveni rad u FEBS Journal

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Mario Kekez, Vladimir Zanki, Ivana Kekez, Ita Gruić Sovulj, Dubravka Matković-Čalogović i Jasmina Rokov Plavec te donedavni asistent Jurica Baranašić su u suradnji s Vesnom Hodnik i Gregorom Anderluhom s Kemijskog instituta u Ljubljani i Anne-Marie Duchêne s Instituta za molekularnu biologiju biljaka (Strasbourg, Francuska) objavili rad Arabidopsis seryl-tRNA synthetase: the first crystal structure and novel protein interactor of plant aminoacyl-tRNA synthetase u uglednom časopisu FEBS Journal (IF 4,53).

Rad opisuje kristalnu strukturu i proteinske interakcije biljne seril-tRNA-sintetaze (SerRS).  Genetički kod dešifriraju aminoacil-tRNA-sintetaze (aaRS), enzimi koji kovalentno povezuju tRNA s pripadnom aminokiselinom u procesu translacije. Mnoge aaRS sudjeluju u različitim staničnim procesima izvan translacije, djelujući samostalno ili u kompleksu s drugim proteinima. Međutim, istraživanja nekanonskih funkcija i proteinskih kompleksa biljnih aaRS su izuzetno rijetka. Također nedostaju strukturne studije biljnih aaRS. U radu je određena kristalna struktura SerRS iz biljke Arabidopsis thaliana, ujedno i prva kristalografska struktura biljne aaRS. Protein pokazuje strukturne značajke tipične za kanonske SerRS, osim što sadrži jedinstven disulfidni most koji je očuvan samo u biljnim SerRS. Korištenjem metode dvaju kvaščevih hibrida identificiran je protein BEN1 kao proteinski interaktor SerRS. Protein BEN1 uključen je u metabolizam biljnih hormona brasinosteroida. Kompleks SerRS:BEN1 jedan je od prvih proteinskih kompleksa biljnih aaRS otkrivenih do sada i jedan od rijetkih primjera interakcije aaRS s enzimima koji su uključeni u primarni ili sekundarni metabolizam. Pripremljene su skraćene inačice SerRS i BEN1 u svrhu određivanja interakcijskih domena. Detaljne biofizičke analize su pokazale da sučelje dvaju proteina uključuje globularnu katalitičku domenu SerRS i N-terminalni produžetak BEN1. Protein BEN1 nema utjecaj na aminoacilacijsku aktivnost SerRS, što ukazuje da primarna funkcija kompleksa nije modifikacija enzimske aktivnosti SerRS, već vjerojatno SerRS obavlja nekanonsku funkciju posredovanu s BEN1. Interakcija proteina SerRS i BEN1 ukazuje na dosad neistraženu vezu između translacije proteina i steroidnog metabolizma u biljaka.

Ovo istraživanje je ostvareno u okviru projekata Nekanonske uloge aminoacil-tRNA-sintetaza (09.01/293) i Aminoacil-tRNA-sintetaze kao čuvari standardnog genetičkog koda (IP-2016-06-6272) financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Vladimir Stilinović
Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


           


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu