Izbornik
 

Adriatic NMR 2020

 

 


Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
2936397
20. 5. 2019. u 08:35
Prirodoslovna olimpijada Europske unije 2019.

Predstavnici Hrvatske ove su godine po  šesti  put sudjelovali na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (engl. European Union Science Olympiad  –  EUSO). Ovogodišnje natjecanje održalo se u Almadi, Portugal, od 4. do 11. svibnja 2019. Sudjelovalo je 150  učenika (raspoređenih u 50 ekipa) iz 24 zemlje članice Europske unije. Oba hrvatska tima su pokazala izvrsno znanje i osvojila srebrne medalje.

U timovima su bili sljedeći učenici:

Tim A: 

1. Mia Crnogaj, 2. razred, XV. gmnazija, Zagreb

2. Grgur Premec, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb

3. Marko Preočanin, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb

Tim B

1. Bartol Bućan, 1. razred, III. gimnazija, Split,

2. Olga Jerković Perić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb

3. Jakov Vilić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb

 

Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima mlađim od 17 godina koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Teme ovogodišnjih zadataka su bila svojstva pluta i morski resursi.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranju koje se sastoji od teorijskog i eksperimentalnog dijela iz sva tri prirodoslovna područja predstavljaju Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-a.

Mentori koji su bili u pratnji učenika i sudjelovali u pripremama i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Branimir Bertoša (kemija), Andreja Lucić (biologija) i Krešo Zadro (fizika).

 

 

Vladimir Stilinović
Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


           


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu