Događanja na PMF-u

24.
svibnja
14:30-16:30,
Kemijski odsjek, predavaonica 304
25.
svibnja
Kemijski seminar I
14:00,
Kemijski odsjek, predavaona P1
01.
lipnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica ZOAKS 023

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Davor Kovačević je u suradnji s Klemenom Bohincem sa Sveučilišta u Ljubljani i Atiđom Selmani, nekadašnjom znanstvenicom Kemijskog odsjeka trenutno zaposlenom na Sveučilištu u Grazu, objavio revijalni rad Nanoparticles: From Synthesis to Applications and Beyond. Rad je objavljen u uglednom časopisu Advances in Colloid and Interface Science (IF 12.984).

U navedenom su radu prikazani suvremeni smjerovi istraživanja u području sinteze i karakterizacije nanočestica. Interpretirana je stabilnost nanočestica u različitim medijima, od vodenih otopina do bioloških sustava, što je od iznimne važnosti za in vitro i in vivo istraživanja u brojnim područjima znanosti. S ciljem dobivanja što potpunijih informacija o naboju nanočestica i o njihovim interakcijama s različitim tipovima površina prikazani su i raspravljeni relevantni teorijski modeli. Završno, prikazan je pregled postojećih područja primjena nanočestica i raspravljeni su mogući smjerovi razvoja napredne primjene nanočestica u nanotehnologiji i biomedicini.

Rad je dio posebnog broja časopisa Advances in Colloid and Interface Science posvećenog profesoru Zbigniewu Adamczyku povodom 70. rođendana.

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
736389