Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša, Sanja Škulj i Antun Barišić u suradnji sa znanstvenicima s Austrian Institute of Technology u Beču (Ivan Barišić, Natalie Mutter i Oliver Spadiut) objavili su znanstveni rad Effect of N-glycosylation on Horseradish Peroxidase Structural and Dynamical Properties u vrhunskom časopisu Computational and Structural Biotechnology Journal (IF = 7,271).

Objavljena publikacija proizašla je iz istraživanja u sklopu zajedničkog EU Horizon 2020 projekta Marilia koji se djelomično provodi i na Kemijskom odsjeku PMF-a. Cilj projekta je razviti novi test za detekciju patogena u vodi na temelju protein-protein i protein-DNA interakcija. Jedan od enzima koji je izgledni kandidat za razvoj takvog testa jest peroksidaza iz hrena HRP (engl. Horseradish Peroxidase). U objavljenom radu računalnim metodama istražen je utjecaj glikolizacije navedenog enzima na njegova strukturna, dinamička i elektrostatska svojstva, što posljedično ima utjecaj i na njegovu aktivnost. Osobito je zanimljivo otkriće da prisutnost šećera na površini proteina značajno mijenja dinamička i elektrostatska svojstva aktivnog mjesta enzima koje se nalazi u samom središtu proteina (propagacijski efekt).

Poveznica na simulaciju

 

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
801217