WEBSHOP


Događanja na PMF-u

03.
veljače
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica P1
08.
veljače
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica P1
08.
veljače
11:00-12:00,
Kemijski odsjek, predavaonica ZOAKS 023

Opće obavijesti

Preminuo je akademik Željko Kućan

Dana 5. siječnja 2023. godine preminuo je akademik Željko Kućan, jedan od začetnika biokemijskih znanosti u Hrvatskoj. Napustio nas je svestrani znanstvenik, upečatljiv i nezaboravan profesor i mentor niza biokemičara koji danas razvijaju tu znanost kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Otišao je naš profesor i kolega koji je uvijek zračio optimizmom, bio poznat po svom smislu za humor i istinskom interesu za znanost.

Željko Kućan rođen je 24. svibnja 1934. u Zagrebu. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao (1958.) je i doktorirao (1964.) kemiju. Od 1958.-1983. radio je na Institutu Ruđer Bošković, a od 1983. do umirovljenja 2004. godine na PMF-u gdje je obavljao niz funkcija; bio je pročelnik Kemijskog odsjeka (1985.-1988.), dekan fakulteta (1990.-1994.), osnivač i predstojnik Zavoda za biokemiju (1995.-1999.). Uveo je nastavu biokemije na PMF, prvo kao naslovni docent i izvanredni profesor, a kasnije i kao redoviti profesor s PMF-ovskom adresom. Bio je poznat kao izvrstan predavač, koji je s iznimnom lakoćom i zanimljivim opaskama zaokupljao pažnju studenata i slušatelja, pa svi koji su slušali njegova atraktivna predavanja još ih se živo sjećaju. Više od tri desetljeća predavao je na diplomskim i poslijediplomskim studijima biokemije, medicinske biokemije, biofizike, molekularne biologije na Sveučilištu u Zagrebu i šire, podučavajući kvantitativne i molekulske principe biokemijskih i bioloških procesa.

Znanstvenu karijeru započeo je istražujući utjecaj zračenja na metabolizam DNA. Uočio je da ionizirajuće zračenje razgrađuje DNA i to važno otkriće publicirao u časopisu Nature. Ipak, većinu svog znanstvenog života proveo je istražujući proces prijenosa genetičke informacije od gena do proteina stvarajući svojevrsnu hrvatsku školu aminoacil-tRNA-sintetaza i tRNA, ključnih molekula u tom procesu. Znanstveno se usavršavao u laboratoriju nobelovca Fritza Lipmanna u Rockefellerovom Institutu u New Yorku (1961.-1963.) te na Department of Biochemistry, New York University School of Medicine (1969.-1972.) gdje je kasnije boravio kao gostujući profesor biokemije. Objavio je više od pedeset znanstvenih radova i mentorirao niz danas uglednih znanstvenika. Bio je predsjednik Hrvatskog biofizičkog društva, u dva navrata predsjednik Hrvatskog biokemijskog društva (danas Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju), dugogodišnji član uredništva hrvatskih znanstvenih časopisa Croatica Chemica Acta i Periodicum biologorum, član Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost, te u dva mandata član Nacionalnog Vijeća za visoku naobrazbu. Bio je nosilac Reda Danice hrvatske, dobitnik Državne nagrade za znanost (2004.) i Republičke nagrade za znanstveni rad “Ruđer Bošković” (1991.). Godine 1991. izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje je obnašao funkciju tajnika Razreda za prirodne znanosti (2007.-2010.).

Profesor Kućan obilježio je živote mnogih studenata i mladih znanstvenika koji su željno od njega učili biokemijske principe života. Bio je jedan od pionira, a kasnije i čvrstih stupova, biokemijskih i molekularno-bioloških znanosti u Hrvatskoj. Ostat će u trajnom sjećanju kao nezaobilazna figura u odrastanju mnogih biokemičara, biofizičara i molekularnih biologa.

Posljednji ispraćaj našeg profesora, akademika Željka Kućana bit će u četvrtak, 12.01.2023., u 14:00 sati na groblju KREMATORIJ.

Autor: Adriana Kenđel

Otvorene su prijave na Financial...

Financial Week projekt je kojeg svake godine organizira tim Računovodstvo i financije u sklopu studentske udruge eSTUDENT, a glavni cilj mu je približiti studentima zanimljivosti i aktualne teme iz svijeta financija. U periodu od tjedan dana stručnjaci će održati brojna predavanja i radionice koja će studentima na zanimljiv način i kroz stvarne primjere prikazati aktualna zbivanja i teme iz područja financija.

Prijave na Financial Week traju do 10. prosinca i može se prijaviti preko poveznice.

LETAK

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Objavljeni znanstveni radovi

Znanstveni rad objavljen u Journal of...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Marijana Pocrnić i Nives Galić u suradnji sa znanstvenicima iz Slovenije Poloncom Trebše i Albertom T. Lebedevom, s Krunoslavom Bojanićem i Ivanom Tatraro Bujak s Instituta Ruđer Bošković te studentom Karlom Blažekom objavili su rad Radiation-induced degradation of doxazosin: Role of reactive species, toxicity, mineralization and degradation pathways u prestižnom znanstvenom časopisu Journal of Water Process Engineering (IF = 7,340) izdavačke kuće Elsevier.

Autor: Adriana Kenđel
Znanstveni rad objavljen u Journal of...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka David Klarić, Marijana Pocrnić i Nives Galić u suradnji s Darkom Kontrecom s Instituta Ruđer Bošković te studentima Draženom Ležom, Sašom Polovićem i znanstvenicima Ivanom Kosalcem i Anom Budimir s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta objavili su rad Search for new antimicrobials: spectroscopic, spectrometric and in vitro antimicrobial activity investigation of Ga(III) and Fe(III) complexes with aroylhydrazones u časopisu Journal of Biological Inorganic Chemistry (IF = 3,862) izdavačke kuće Springer.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša i donedavna studentica Kemijskog odsjeka Ana Petek u suradnji sa suradnicima s Instituta Ruđer Bošković (Ante Bubić, Zoran Štefanić, Marija Luić, Ivana Leščić Ašler) te suradnicima sa Sveučilišta u Varšavi (Marta Ilona Wojtyś, Weronika Maksymiuk, Beata Wielgus-Kutrowska, Maria Winiewska-Szajewska, Agnieszka Bzowska) i Sveučilišta u Grazu (Tea Pavkov-Keller) objavili su znanstveni rad The pursuit of new alternative ways to eradicate Helicobacter pylori continues: detailed characterization of interactions in the adenylosuccinate synthetase active site u uglednom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF = 8,025).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović, Nikola Bedeković, Katarina Pičuljan i Vladimir Stilinović objavili su rad Order versus Disorder in the Cocrystals of m-Halogenopyridines with m-Halogenobenzoic Acids: The Effects of the I···O Halogen Bond u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Gregor Talajić, Edi Topić i Nikola Cindro te bivši student Kemijskog odsjeka Jerko Meštrović objavili su rad Total Synthesis of Penicyclone A Using a Double Grignard Reaction u uglednom časopisu Journal of Organic Chemistry (IF 4,354).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tin Klačić i Davor Kovačević u suradnji s Klemenom Bohincem sa Sveučilišta u Ljubljani objavili su znanstveni rad Suppressing the Hofmeister Anion Effect by Thermal Annealing of Thin-Film Multilayers Made of Weak Polyelectrolytes u uglednom časopisu Američkog kemijskog društva Macromolecules (IF 6,057).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Vinko Nemec i Dominik Cinčić objavili su rad The Halogen Bonding Proclivity of the sp3 Sulfur Atom as a Halogen Bond Acceptor in Cocrystals of Tetrahydro-4H-thiopyran-4-one and Its Derivatives u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,010).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
954384