WEBSHOP


Događanja na PMF-u

03.
travnja
14:00-15:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 222
04.
travnja
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 225

Opće obavijesti

Znanstvenik Zavoda za Biokemiju dr. sc. Igor Živković i doc. dr. sc. Bojan Žunar (Prehrambeno-biotehnološki fakultet) osvojili su Godišnju nagradu Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju za mlade znanstvenike za 2022. godinu.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen sveučilišni priručnik...

Nastavnice Kemijskog odsjeka Marina Cindrić i Višnja Vrdoljak objavile su u nakladi Školske knjige sveučilišni priručnik Zbirka zadataka iz anorganske kemije. Priručnik je napisan prema nastavnom programu kolegijâ Anorganska kemija 1 i Anorganska kemija 2 za studente preddiplomskoga sveučilišnog studija Kemija.

Autor: Adriana Kenđel
Pripreme za maturu iz kemije

Studenti istraživačkog i nastavničkog smjera Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu ponovno provode projekt Studenti za buduće studente - Pripreme za maturu iz kemije.

LETAK

Više informacija

Autor: Adriana Kenđel

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Natječaji za stipendije Vlade Republike Francuske su u tijeku i detalji se mogu pronaći na sljedećim poveznicama: znanstvene stipendije i jezične stipendije.

Rok za podnošenje prijava je 15. travnja 2023.

Autor: Adriana Kenđel

Raspisan je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2022./2023..

Rok za prijavu/predaju rada je 28. travnja 2023. u 16 h.

Detalji na poveznici.

Autor: Adriana Kenđel

AMAC-UK (Udruženje bivših studenata i prijatelja sveučilišta u Hrvatskoj, ogranak Velika Britanija) raspisuje natječaj za nagradu mladim znanstvenicima u vrijednosti od £1000.

Rok prijave je 30.04.2023.

Više na poveznici.

Upute za prijavu

Prijavnica

Autor: Adriana Kenđel
Natječaj Fonda Nenada M. Kostića za...

Fond Nenada M. Kostića za hemijske nauke ove godine će po dvadeset drugi put nagraditi diplomande u području kemije.

Rok za prijavu na natječaj je 5. travnja 2023.

Više o natječaju

Obrazac za prijavu

Autor: Adriana Kenđel
Autor: Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tin Klačić i Davor Kovačević u suradnji s Adamom Juglom i Miloslavom Pekařom (Faculty of Chemistry, Brno University of Technology, Češka) objavili su znanstveni rad High-Resolution Ultrasonic Spectroscopy: Looking at the Interpolyelectrolyte Neutralization from a Different Perspective u uglednom časopisu Američkog kemijskog društva Macromolecules (IF 6,057).

U objavljenom radu je, po prvi puta, metoda ultrazvučne spektroskopije visokog razlučivanja (High-Resolution Ultrasonic Spectroscopy, HR-US) primijenjena za istraživanje polielektrolitnih kompleksa. Navedena metoda je ispitana na primjeru kompleksiranja poli(alilamonijevog) kationa i poli(akrilatnog) aniona u vodenoj otopini pri pH = 7,0. Provedenim istraživanjem ustanovljeno je da vrsta titracije, smjer titracije i tip pozadinske soli utječu na proces interpolielektrolitne neutralizacije. Dobiveni rezultati objašnjeni su na temelju promjene brzine ultrazvuka i atenuacije u kontekstu kompresibilnosti suspenzije, parametra koji je iznimno osjetljiv na molekulsko organiziranje i međumolekulske interakcije. Ovo je istraživanje pokazalo da je HR-US pouzdana metoda za istraživanje interpolielektrolitne neutralizacije te da bi se u budućnosti mogla koristiti za proučavanje i ostalih procesa u kojima sudjeluju polielektroliti.

Istraživanje je ostvareno u okviru istraživačkog bilateralnog hrvatsko-slovenskog projekta Modulacija polifenolnog profila voća uslijed fizikalnih tretmana nakon branja (APPLPEMs, IPS-2020-01-6126) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
1031598