Hrvatski tim na 18. svjetskoj...

Na 18. svjetskoj geografskoj olimpijadi (International Geography Olympiad), održanoj od 12. do 17. srpnja 2022. godine u organizaciji Francuskog nacionalnog geografskog odbora i najvišeg upravnog tijela Svjetske geografske olimpijade, hrvatski su predstavnici osvojili čak četiri medalje!

Hrvatsku su predstavljali Andrej Nikšić (XV. Gimnazija, Zagreb), Luka Protulipac (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Rončević (Srednja škola Petra Šegedina, Korčula) i Ivan Vukadinović (II. gimnazija, Split). U konkurenciji 209 natjecatelja iz 54 države sa svih kontinenata osim Antarktike, Luka Protulipac osvojio je srebrnu medalju, dok su Ivan Vukadinović, Andrej Nikšić i Josip Rončević osvojili brončana odličja. Predstavnici Hrvatske na ovom natjecanju odabrani su na temelju više sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije te na temelju dodatnih kvalifikacija koje su provedene u organizaciji Hrvatskog geografskog društva. Učenike su na Olimpijadu vodili doc. dr. sc. Ivan Šulc i Ivan Ivić, asistent s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudjelovanje ekipe organiziralo je Hrvatsko geografsko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osim voditelja ekipe, na ovogodišnjoj Olimpijadi sudjelovala je i doc. dr. sc. Dubravka Spevec u svojstvu članice najvišeg upravnog tijela Svjetske geografske olimpijade. 

Članovi hrvatskog olimpijskog tima ovogodišnjim rezultatima nastavili su proslavljati hrvatsku geografiju i Republiku Hrvatsku. Hrvatski olimpijski tim je od 2011. godine, od kada redovito sudjeluje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, osvojio ukupno 31 medalju – 7 zlatnih, 10 srebrnih i 14 brončanih. Stoga i učenici i tim koji ih je pripremao zaslužuju velike čestitke!

Svjetska geografska olimpijada po drugi je puta održana u potpunosti online, ove godine u organizaciji Francuskog nacionalnog geografskog odbora. Hrvatski su predstavnici sve dijelove ispita pisali u privremenim prostorijama Geografskog odsjeka, koji zbog obnove svoje zgrade na Marulićevom trgu u Zagrebu, privremeno djeluje na Sveučilišnom kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kao i prethodnih godina, natjecateljski je dio Olimpijade podijeljen na tri dijela – pisani, multimedijski i terenski ispit, pri čemu pisani i terenski ispit nose 40 %, a multimedijski ispit 20 % ukupnog broja bodova. Pisani ispit sastojao se od pet različitih tema s problemski orijentiranim pitanjima kojima se provjeravaju vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja. Terenski ispit sastojao se od dva segmenta i njime se provjeravaju vještine vezane uz uočavanje i analizu prostornih procesa na terenu, sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema, te kartografske (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte) i grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica). Multimedijski se ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć kartografskih i grafičkih izvora.

Kao i prethodnih godina, zbog koncepcijskih razlika između Svjetske geografske olimpijade i našeg nacionalnog natjecanja, provedene su višednevne pripreme u razdoblju od 17. lipnja do 1. srpnja 2022. godine. Te su pripreme obuhvaćale razvoj vještina rješavanja prostornih problema, razvoj novih geografskih vještina (posebno kartografskih i grafičkih) te istraživanje i prezentaciju rezultata istraživanja na posteru. Učenike su za natjecanje pripremali djelatnici Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i članovi Hrvatskog geografskog društva: doc. dr. sc. Ružica Vuk, doc. dr. sc. Ivan Čanjevac, doc. dr. sc. Mladen Maradin, doc. dr. sc. Ivan Šulc, asistent Ivan Ivić te stručna suradnica Katarina Pavlek. 

S obzirom na vrlo zahtjevne uvjete organizacije ovakvog svjetskog događaja na daljinu, treba spomenuti i uloženi trud, rad i vrijeme doc. dr. sc. Dubravke Spevec s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu koja je članica najvišeg upravnog tijela Svjetske geografske olimpijade – Task force-a. Njoj i ostalim članovima tog međunarodnog upravnog tijela od srca čestitamo i zahvaljujemo na iznimno uspješnoj organizaciji i provedbi ovogodišnje Olimpijade. Posebnu zahvalu upućujemo i djelatniku Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Mariju Dakiću koji je pružao tehničku podršku tijekom svih natjecateljskih dana Olimpijade te gospođi Jadranki Čelant Hromatko na pripremi našeg sudjelovanja na ovogodišnjoj Olimpijadi. 

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dodijeljenim financijskim sredstvima. Vjerujemo da su naši mladi geografi i njihovi voditelji opravdali svaku uloženu kunu i dokazali konkurentnost u geografskim znanjima i vještinama na svjetskoj razini.

Nadamo se da će se sljedeća Svjetska geografska olimpijada, koja se planira u Bandungu u Indoneziji početkom srpnja 2023. godine, održati uživo uz sudjelovanje hrvatskog tima.


 

Autor: Ivana Erdelez
Popis obavijesti