Geografi iz Australije, Europe, Južne...

Geografi iz Australije, Europe, Južne i Sjeverne Amerike u Hrvatskoj na terenskom seminaru Komisije za održivi razvoj ruralnih područja Međunarodne geografske unije, 13. do 16. srpnja 2022.

U Zagrebu, Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj je od 13. do 16. srpnja održan terenski dio znanstvene konferencije Komisije za održivi razvoj ruralnih područja Međunarodne geografske unije (IGU-CSRS). Konferencija je održana prošle godine putem interneta i okupila je 80-ak sudionika s više od 50 izlaganja. 

Njih 14, iz Australije, Europe, Južne i Sjeverne Amerike proteklih je dana imalo prilike izravno upoznati obilježja i procese u ruralnim i suburbanim područjima Hrvatske. Među sudionicima su bili i potpredsjednica Međunarodne geografske unije prof. Holly Barcus (SAD) te supredsjedatelj Komsije IGU-CSRS dr. Valerià Paül (Španjolska). Sve sudionike su, u ugodnom okruženju restorana La Štruk i uz istoimene zagorske specijalitete, pozdravili dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić te prodekanica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Martina Jakovčić.

Prvi dan terenskog seminara bio je posvećen upoznavanju središnjeg dijela Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon potresa. Uslijedio je posjet Javnoj ustanovi Park prirode Medvednica gdje je u upravnoj zgradi održana prezentacija sustava  zaštićenih područja u Hrvatskoj, a sudionici su i vrlo detaljno upoznati s izazovima upravljanja PP Medvednica. Prezentaciju je održala rukovoditeljica odjela za promociju, edukaciju i interpretaciju Andrea Kostelić, prof. geog. S teorijskog dijela prešli smo na terenski, žičarom do Sljemena, a potom uz vodstvo prof. dr. sc. Vuka Tvrtka Opačića i konkretno upoznavanje s problemima povezanim s pritiscima u vršnoj zoni, posebno u kontekstu rekreacije, turizma i održavanja FIS skijaškog kupa. 

Drugi dan nastavljena je rasprava o problematici turističkog vrednovanja zaštićenih područja u ruralnim područjima i to na primjeru NP Plitvička jezera. Sudionici su vođeni našom kolegicom Jelena Marković, mag. geogr., prezentatorom prirodnih posebnosti, vrlo detaljno upoznati s povijesnim razvojem sustava zaštite NP-a, geomorfološkim i hidrografskim obilježjima Parka te problemima povezanim s prekomjernim turizmom i turistifikacijom šire regije Parka, ali i značajem Parka za demografski i gospodarski razvoj njegove funkcionalne regije. U okviru upoznavanja društveno-geografskih obilježja posjetili smo i Muzej Domovinskog rata u Turnju.

Treći dan terenskog seminara bio je posvećen problematici razvoja i revitalizacije Banovine, kao primjera ruralnog perifernog pograničnog područja. Posjet je započeo obilaskom kontejnerskog naselja za privremeni smještaj stradali u potresu (Centar novoga života), a nastavljen u staroj jezgri Petrinje gdje su sudionici izravno mogli vidjeti razorne posljedice potresa u prosincu 2020., ali i započetu obnovu. Uslijedio je prijem kod zamjenika gradonačelnika prof. dr. sc. Ivana Prskala sa suradnicima, u kojem smo detaljno upoznati sa stanjem obnove, ali i planovima za revitalizaciju. U ugodnoj diskusiji postavljen je niz pitanja o planovima za obnovu, ali i strateškim pravcima gospodarskog i demografskog razvoja, a prof. dr. sc. Prskalo i suradnici su posebno istaknuli važnost jačanja poljoprivrede (izvorni i ekološki proizvodi), povezanosti s prehrambenom industrijom te zadržavanja, povratka i privlačenja mladih obitelji u čemu važnu ulogu ima sustav obrazovanja s dugom tradicijom u Petrinji. Izv. prof. dr. sc. Zdenko Braičić, geograf (pročelnik Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,) te Berislav Ličina, prof. izuzetno su pridonijeli pripremi ovog posjeta. Nakon ugodnog ručka na obali Kupe program je nastavljen posjetom Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, primjeru uključivanja osoba s posebnim potrebama u radnu terapiju na poljoprivrednom imanju, posjetom mliječnoj farmi u selu Gornja Bačuga te ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntičkom. Ekološki centar primjer je višedesetljetne tradicije odgoja i obrazovanja učenika i studenata po principu iskustvenog učenja u prirodi, s izvanrednim rezultatima što je u konačnici rezultiralo i pozamašnim bespovratnim sredstvima iz fondova EU kojima je izgrađen i opremljen današnji suvremeni objekt. Svi ovi primjeri dobrih praksi u ruralnoj periferiji demonstriraju kako usprkos negativnim razvojnim tendencijama proaktivnost lokalne samouprave, nevladinog sektora i samih poljoprivrednika može znatno utjecati na kvalitetu života i perspektivu ostanka i povratka. Dan smo završili posjetom Hrvatskoj Kostajnici, na rijeci Uni i graničnom prijelazu prema susjednoj Bosni i Hercegovini.

Posljednji, četvrti dan organiziran je u Hrvatskom zagorju. Tematski je bio posvećen diverzifikaciji ruralnih područja odnosno ulozi dnevnih migracija, inovacija te rekreacije i turizma (memorijalnog, vjerskog) u ruralnom razvoju. Započeo je posjetom OPG-u Pleško u Pristavi kod Tuhelja na kojem su zbog poznatih ograničenja agrarne proizvodnje u ovom dijelu Hrvatske (usitnjeni posjedi, imovinsko-pravni problemi, otežani pristup tržištu za male poljoprivrednike) odlučili krenuti novim putem. Potaknuti primjerom uzgoja ruža u Bugarskoj, zasadili su ih i u Hrvatskom zagorju te započeli finalizaciju niza proizvoda na temelju ružinih latica, a polako razvijaju i turizam zbog blizine toplica i brojnih kuća za odmor. Posjet muzeju Staro selo Kumrovec izazvao je zanimljivu raspravu o ambivalentnom povijesnom naslijeđu povezanom s likom i djelom Josipa Broza Tita i ulozi povijesnih osoba u razvoju turizma, a obilazak turističkog kompleksa Vuglec Breg kod Krapinskih toplica mogući smjer razvoja elitnijeg ruralnog turizma. Teren smo, kako je prokomentirala jedna od sudionica, završili na najljepši mogući način, posjetom nacionalnom svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici i obilaskom križnog puta. 

Na kraju, sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo terenskim seminarom, a sjećanja će im čuvati i tiskani Vodič u kojem su objavljeni članci posvećeni temama i posjećenim područjima.  

 

Terenski seminar su organizirali i proveli prof. dr. sc. Aleksandar Lukić i asistent Ivan Šišak, mag. geogr. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u njegovoj pripremi, a posebno vodstvu, kolegama i djelatnicima Geografskog odsjeka i PMF-a.

Fotografije: Suk-Kyeong Kang

Aleksandar Lukić

 

Sustainability of Rural Systems - International Geographical Union

 

Autor: Ivana Erdelez
Popis obavijesti