Okrugli stol - Sadašnjost i budućnost...

"Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine" naslov je okruglog stola organiziranog od strane Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. lipnja 2024. 
 

Rječina (ili po domaći Ričina) je vodotok u zaleđu Rijeke koji predstavlja i veliki prirodni resurs, ali i prijetnju, posebno u eri klimatskih promjena. Antropogeni pritisak u cijeloj dolini također je značajan. Zato su se na okruglom stolu okupili stručnjaci, predstavnici udruga i zainteresiranih strana, iako se (nažalost) svi pozvani akteri nisu odazvali.

Uz ostale uvažene uzvanike, na okruglom stolu je jedan od predavača bio i prof. dr. sc. Nenad Buzjak s našeg Odsjeka koji je održao predavanje "Geomorfološke i geoekološke crtice o krajobrazu Rječine – geografski pogled". Predavanje je pripremio u suradnji s izv. prof. dr. sc. Mladen Pahernikom i kolegicom Martinom Levanić, mag. geog., s kojim je u proteklih nekoliko godina istraživao dolinu.
Osim prof. Buzjaka, s PMF-a je predavanje održala i prof. dr. sc. Ivana Buj (Biološki odsjek).

Prezentacija: https://www.researchgate.net/publication/381434023_Geomorfoloske_i_geoekoloske_crtice_o_krajobrazu_Rjecine_-_geografski_pogled

Opširniji prikaz Okruglog stola sa zaključcima: https://www.info.hazu.hr/events/okrugli-stol-sadasnjost-i-buducnost-rijeke-i-doline-rjecine/ 

Video snimak predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=Eu54ryN_7RQ&t=101s

 

 

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti