Novosti

...
Novosti Geografija

Webinari o radu u MS Teams okruženju

U organizaciji Microsofta Hrvatska i partnerske tvrtke Citus održat će se webinari iz područja: Power Automate, Sharepoint i Excel. Webinari su namjenjeni zaposlenicima i studentima. Webinari će se održati u razdoblju od 27.01. do 24.02.2023.


Obavijesti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku i obrazac Zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2022./2023.

Autor: Ivana Erdelez
Usluga ZET prilagođenog prijevoza za...

Način obavljanja ove usluge reguliran je Pravilnikom o obavljanju prijevoza osoba s invaliditetom Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.

Temeljem Pravilnika Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. ( Pravilnik o obavljanju prijevoza osoba s invaliditetom)  prilagođeni prijevoz ZET-a može koristiti osoba s invaliditetom koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica i pratitelj uz preporuku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Autor: Ivana Erdelez

S velikom tugom i nevjericom primili smo tužnu vijest da je iznenada preminuo naš kolega geograf Stipe Vuletić.

Stipu sam upoznao 2000. godine na studiju geografije pri Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Tijekom studija od 2000. do 2005. godine zajedno smo dijelili studentske radosti i brige, a tijekom zajedničke terenske nastave na četvrtoj godini studija imao sam priliku posjetiti njegov Opuzen i upoznati njegovu obitelj. S velikim žarom i ljubavlju nekolicini kolega pokazao je svoj kraj, neumorno iznosio na svakom koraku geografske i povijesne podatke te nas na koncu ugostio u svojem domu. Tu sam Stipu upoznao kao istinskog domoljuba i zaljubljenika u svoj kraj. Među mnogim svojim aktivnostima, bavio se rukometom te je tijekom studija uspješno nastupao za reprezentaciju PMF-a stekavši kolege i prijatelje s cijelog fakulteta.

Foto: Gradska Glazba Opuzen

Nakon studija vratio se u rodni Opuzen gdje je u početku radio u srednjoj školi, zatim u privatnoj tvrtki te potom u osnovnoj školi. Premda su nam se profesionalno putevi donekle razišli ostali smo u kontaktu, povezani i povremeno se čuli i viđali, uvijek raspravljajući o stanju u Hrvatskoj i njenoj geografskoj struci evociravši studentske uspomene. Češće smo se počeli družiti kada je prije desetak godina ostavio siguran posao i hrabro krenuo u privatne poduzetničke vode pokrenuvši, zajedno sa suprugom Mateom i uz podršku njihovih obitelji, vlastitu tvrtku Mandarinet za proizvodnju i dostavu citrusa i njihovih prerađevina. Od početka je njihov zaštitni znak bio ekološki pristup, izravna dostava kupcu i ljubaznost. Tako su godinama gradili mrežu svojih stalnih kupaca od kojih ih mnogi danas doživljavaju kao prijatelje, a mreža se proširila preko Slovenije sve do Austrije. Svoj su posao stalno pokušavali unaprijediti što je prepoznato između ostaloga i nagradom za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika 2018. godine te nizom zvjezdica koje su njihovi proizvodi zaslužili na prestižnom Great Taste Awards. Svojom zajedničkom idejom i trudom oživjeli su ono što je Stipe promicao od kada ga znam – da se usprkos poteškoćama, upornim radom u Hrvatskoj može živjeti dobro i sretno.

Postoje ljudi s kojima „klikneš“ na prvu. Upravo mi se to dogodilo sa Stipom. Ako bi nas život ponekad i udaljio na neko vrijeme, bilo je potrebno par riječi i odmah bi se razumjeli. Njegova dobrota, ljubav, osmijeh i kolegijalnost, njegov „Ej asu!“ koji te nikad nije mogao ostaviti ravnodušnim ostaju zauvijek. Pamtimo ga kao prijatelja - dobrog, vrijednog, vedrog, domoljubnog čovjeka! Dijelimo veliku tugu njegove obitelji i prijatelja koju nam blaži zahvalnost što smo ga poznavali i dijelili životni put. Srest ćemo se opet.

Hvala ti Stipe i počivaj u miru Božjem!

Ivan Čanjevac


Zagreb, 23. siječnja 2022.

Autor: Ivana Erdelez
Popis obavijesti