Novosti

...
Novosti Geografija

Okrugli stol - Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine

"Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine" naslov je okruglog stola organiziranog od strane Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. lipnja 2024.   


Simpozij u spomen na prof. Zlatka Pepeonika - The Future of Tourism in the Alpine-Adriatic Region

Otvorene prijave za međunarodni simpozij The Future of Tourism in the Alpine-Adriatic Region, u spomen na prof. dr. sc. Zlatka Pepeonika, koji će se održati u Hermagoru u Austriji. Rok za predaju sažetaka produljuje se do 31. svibnja 2024. 

  


Obavijesti

Dobitnica nagrade HAZU je prof. dr....

Dana 29. travnja 2024. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je svoj dan i 163. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023.

Autor: Ivan Martinić
Okrugli stol - Sadašnjost i budućnost...

"Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine" naslov je okruglog stola organiziranog od strane Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. lipnja 2024. 
 

Autor: Ivan Martinić
Terenska nastava studenata Fizičke...

Terenski rad je iznimno značajan oblik rada u fizičkoj geografiji. Tako su studenti prve godine diplomskog studija na smjeru Fizička geografija s geoekologijom proveli četiri terenska dana na području Kamanja, Karlovca, Slunja, Rakovice i NP Plitvička jezera.

Autor: Ivan Martinić

Interna konferencija za doktorande će se održati 5. srpnja 2024. godine.

Knjiga sažetaka i program konferencije bit će dostupni tijekom lipnja.

Rok za prijavu sažetaka je 12. svibnja 2024. Sažetci se šalju isključivo mentoru ili studijskom savjetniku.

Prva obavijest     

Prijava

Autor: Ivan Martinić
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Na temelju članka 16. Statuta i članka 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2023./2024.

Autor: Ivan Martinić
Promocija prvostupnika/ca geografije

Dana 23.4.2024. održana je svečana promocija trideset sveučilišnih prvostupnika i prvostupnica geografije na Horvatovcu 102 a.

 

 

 

Autor: Ivan Martinić
Održan 6. Međunarodni kongres o...

Od 10. do 13. travnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji održan je 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu. Vodeći se idejom “Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv”, Kongres je okupio više od 300 sudionika iz 28 država.

Autor: Ivan Martinić
Povratak Geografskog odsjeka PMF-a na...

Ovim putem obavještavamo da se Geografski odsjek PMF-a vratio na staru lokaciju, u obnovljenu zgradu na adresi Trg Marka Marulića 19, na drugom katu. Zgrada na Trgu Marka Marulića 19 obnovljena je po modelu cjelovite konstrukcijske obnove nakon oštećenja nastalih u potresu 2020. godine. Od sada će se sve aktivnosti Geografskog odsjeka odvijati na ovoj adresi.

Autor: Ivan Martinić

Poštovani i dragi studenti,


uskoro počinje nova, 2023./2024., akademska godina. U tijeku je usklađivanje sveučilišnih i fakultetskih pravila studiranja s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te novim Statutom Sveučilišta u Zagrebu. PMF će u ovom prijelaznom razdoblju, koliko god to bude dopušteno i moguće, primjenjivati pravila povoljnija za studente.

Autor: Marijana Šurina

Održana tribina u spomen na prof. dr....

Dana 11. ožujka 2024. u 19 sati održana je tribina na Geografskom odsjeku PMF-a u spomen na prof. dr. sc. Zlatka Pepeonika povodom 90 godina od njegova rođenja i 20 godina od smrti.

Organizatori tribine bili su Geografski odsjek PMF-a i Hrvatsko geografsko društvo pa su okupljene pozdravili izv. prof. dr. sc. Ivan Čanjevac, pročelnik Geografskog odsjeka i izv. prof. dr. sc. Mladen Maradin, predsjednik Hrvatskoga geografskog društva. O životu i radu profesora Pepeonika govorili su njegovi najbliži suradnici: prof. dr. sc. Dane Pejnović, umirovljeni profesor Geografskog odsjeka te prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić i prof. dr. sc. Zoran Curić.

Zlatko Pepeonik bio je znanstvenik i redoviti sveučilišni profesor geografije, zaljubljenik u prirodu i putovanja. Rodio se u Varaždinu, 31. srpnja 1934. Godine 1953. Zlatko Pepeonik upisao je studij geografije na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Bio je to početak druženja sa strukom koju je volio, poticao i unapređivao. Pune 44 godine proveo je kao zaposlenik Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na Geografskom odsjeku utemeljio je i predavao brojne kolegije. Bavio se geomorfologijom, posebno speleologijom, zatim demogeografijom, političkom geografijom, regionalnom geografijom, a najviše se posvetio razvoju turističke geografije i geografije Angloamerike. Sve što nastavnik i znanstvenik može postići u svom radnom vijeku prof. Pepeonik je ostvario na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Prvo je bio asistent, a nakon obrane doktorske disertacije postaje docent 1974. Godine 1982. izabran je za izvanrednog profesora, a od godine 1988. bio je redoviti profesor na Geografskom odsjeku. Obavljao je brojne dužnosti, a za pročelnika Odsjeka biran je tri puta. Ostavio je neizbrisiv trag u geografiji kao znanstvenik, neumorni putnik, promicatelj prirodoslovlja i međunarodno priznat profesor, urednik, recenzent, pisac udžbenika te brojnih radijskih i televizijskih scenarija. Generacije studenata, suradnika i kolega pamte ga kao ustrajnu, strpljivu i tolerantnu osobu punu razumijevanja. Umro je u Zagrebu, 20. siječnja 2004.

Fotografije s tribine pogledajte ovdje.

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti