WEBSHOP


Događanja na PMF-u

06.
lipnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 225

Opće obavijesti

Upravni odbor i osnivač Fonda su, razmotrivši sve pristigle prijave na natječaj za najbolje diplomske radove, donjeli odluku da se nagrada dodjeli donedavnoj studentici Kemijskog odsjeka Lei Čolakić, mag. chem., za njezin diplomski rad pod naslovom „Električna i termička svojstva fleksibilnih kristala koordinacijskih polimera Cu(II) halogenida s 3-nitropiridinom“. Članovi Upravnog odbora i predsjednik Fonda ustvrdili visoku kvalitetu pristiglih radova, kao i zasluge prijavljenih studenata koji su jedni od najboljih na svojim studijskim programima. Među prijavljenima, diplomski rad studentice Lee Čolakić bio je posebno zapažen, te mu je stoga dodjeljena prva nagrada.

Rad je izrađen na Zavodu za opću i anorgansku kemiju Kemijskog odsjeka PMF-a pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marijane Đaković i neposrednim voditeljstvom dr. sc. Mateje Pisačić te u Laboratoriju za funkcionalne materijale na Institutu Ruđer Bošković pod mentorstvom dr. sc. Ane Šantić, v. zn. sur.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin svečanosti dodjele nagrada Fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke, te su po dvadeset i drugi puta dodjeljene nagrade studentima za najbolje diplomske radove i pohvale njihovim mentorima za mentorski rad. Od trinaest radova pristiglih na natječaj sa sedam fakulteta iz Novog Sada, Zagreba, Niša, Beograda, Rijeke i Sarajeva, nagrađena su tri rada.

Autor: Adriana Kenđel
Znanost in Vivo na PMF-u

Projekt Znanost in vivo na PMF-u kao cilj ima povezivanje različitih odsjeka PMF-a u istraživanjima te poticanje znanstvene suradnje među odsjecima.

Prvi skup Znanost in vivo na PMF-u na temu istraživanja s primjenom u biomedicini održat će se 1.6.2023. s početkom u 16 h u predavaonici P1 pri Kemijskom odsjeku PMF-a. Prije predavanja, s početkom u 15:30 h predviđena je zakuska. 

Program se sastoji od 3 predavanja u trajanju od 30 min u što je uključeno i vrijeme za pitanja. 

Predavači na prvom skupu Znanost in vivo su:

  • Snježana Lubura-Strunjak, MO
  • Tomislav Bokulić, FO
  • Inga Urlić, BO

Više detalja moguće je pronaći na posteru.

Autor: Adriana Kenđel
Natječaj za prijave za mobilnost u...

Otvoren je Natječaj za odlazne i dolazne prijave za mobilnost u okviru programa CEEPUS za akademsku godinu 2023./2024.

CEEPUS je srednjoeuropski program akademske mobilnosti koji uključuje razmjenu studenata i nastavnika.

Natječaj za podnošenje prijava za mobilnosti za zimski semestar akademske godine 2023./2024. otvoren je do 15. lipnja, a za ljetni semestar do 31. listopada 2023. godine.

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sudjeluje u šest CEEPUS mreža i to:

1. CIII-HR-1108-07-2324 Colloids and nanomaterials in education and research

2. CIII-SI-0905-10-2324 Training and research in environmental chemistry and toxicology

3. CIII-SI-1312-06-2324 Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied

4. CIII-RO-0010-18-2324 Teaching and learning bioanalysis

5. CIII-SK-1516-04-2324 BioScience, Food and Health

6. RS-1816-01-2324 Reinforcement of research, professional, and education capacities for application in sample preparation of various origins before the corresponding analysis

Mole se zainteresirani studenti da se za dodatne informacije oko sudjelovanja u razmjeni u okviru prve tri mreže jave prof. dr. sc. Davoru Kovačeviću, za mrežu pod brojem 4. prof. dr. sc. Nives Galić, za mrežu pod brojem 5. prof. dr. sc. Ivi Juranović Cindrić, a za mrežu pod brojem 6. prof. dr. sc. Sandi Rončević.

Zainteresirani studenti mogu se javiti i u Ured za međunarodnu suradnju PMF-a za konzultacije.

Dodatne informacije oko navedenih mreža moguće je naći i na poveznici.

Molimo studente da se prije započinjanja s prijavom za mobilnost obavezno jave gore navedenim koordinatorima mreža.

Autor: Adriana Kenđel
Posjet studenata diplomskog studija...

Studenti diplomskog studija kemije su u okviru seminarske nastave iz kolegija Instrumentne metode izučavanja tvari u čvrstom stanju 16. svibnja 2023. posjetili Cinkarnu Celje d.d. u Celju, Slovenija. Tvornicu je na samom početku studentima predstavio član uprave Marko Cvetko. Od cijelog niza djelatnosti kojima se tvornica bavi kao najvažniju valja istaknuti proizvodnju i analizu titanijevog dioksida. Nakon uvodnog dijela brojni su znanstvenici u svojim laboratorijma prikazali čime se bave.

Tijekom obilaska laboratorija studenti su mogli u realnom okruženju vidjeti korištenje i primjenu različitih tehnika za karakterizaciju materijala u čvrstom stanju o kojima su učili na kolegiju (XRD, XRF, SEM i drugih), ali i druge metode analize i karakterizacije.

Po završenom posjetu Cinkarni studenti su uz stručno vođenje razgledali Stari dvorac Celje, najveći slovenski srednjovjekovni dvorac.

Autor: Adriana Kenđel
Održana manifestacija Dan i noć na...

U petak, 5. svibnja 2023. svih je sedam odsjeka PMF-a sudjelovalo u znanstveno-popularnoj manifestaciji Dan i noć na PMF-u.

Nakon godina izolacije, umrežili smo se i ponovno pokazali da dobro osmišljenim i zanimljivim programom možemo privući interes šire javnosti!

Program se sastojao od tri dijela: dnevnog, noćnog i online. U online dijelu programa, koji je poslužio kao najava manifestacije, Kemijski odsjek sudjelovao je s dva video-pokusa. Dnevni program na KO sastojao se od pet predavanja, šetnje kroz laboratorije - “Umreženi put znanja” i tri radionice te je privukao vrlo velik broj posjetitelja. Na noćnom programu svaki je odsjek održao 10 minutno popularno-znanstveno izlaganje, nakon čega je uslijedio nastup grupe Vatra.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i provođenju manifestacije, a naravno, i svim posjetiteljima!

Dan i noć na PMF-u 2023. nadmašio je sva očekivanja!

Autor: Adriana Kenđel
Skup Solid state Science &...

U zgradi Kemijskog odsjeka 28.-30. lipnja 2023. održat će se četvrto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa Solid-State Science & Research 2023 (SCIRES2023).

Registracija sudionika moguća je preko mrežnih stranica skupa, a rok za slanje sažetaka za usmene ili posterske prezentacije je 22. svibnja 2023.

Autor: Adriana Kenđel

OBAVIJESTI ZA STUDENTE

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Ozana Mišura, Mateja Pisačić, Mladen Borovina i Marijana Đaković objavili su najnovije rezultate svojih istraživanja u renomiranom časopisu Američkog kemijskog društva, Crystal Growth & Design (IF = 4,010) pod nazivom Tailoring Enhanced Elasticity of Crystalline Coordination Polymers.

Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na unutarnjoj naslovnici časopisa (Supplementary Cover).

U radu je prikazana mogućnost ciljanog povećanja savitljivosti kristala koordinacijskih polimera koji su pokazali slabu elastičnu fleksibilnost kao odziv na primjenu vanjske mehaničke sile. U nedavnom istraživanju savitljivosti kristala provedenom na nizu izostrukturnih kadmijevih(II) koordinacijskih polimera, ustanovljeno je da je međumolekuska interakcija CH∙∙∙N ključni strukturni čimbenik u određivanju bitno različitog stupnja mehaničkog odziva ovih kristala (Angew. Chem. Int. Ed., 2018, 57, 14801–14805.). Za najslabije elastično savitljive kristale i ova vodikova veza bila je najslabija. Ciljanim ojačavanjem najslabije strukturne karike uspješno je povećana elastična savitljivost kristala. Ojačavanje ove kritične karike (vodikove veze CH∙∙∙N) provedeno je kokristalizacijskim pristupom, uvođenjem malih organskih molekula (koformera) s mogućnošću ostvarivanja znatno jače ciljane međumolekulske interakcije u strukturu izvornog koordinacijskog polimera. Ovim istraživanjem je, štoviše, pokazana i direktna poveznica između ojačanja supramolekulske poveznice i ostvarenog povećanja elastičnosti kristala.

Rezultatima ovog istraživanja ostvaren je novi pomak u razumijevanju mehanički potaknutog odziva kristalnih tvari što posljedično proširuje mogućnosti primjene kristalnih materijala u razvoju naprednih tehnologija.

Istraživanje je ostvareno u okviru projekta „Od oblika do funkcije: Fleksibilni kristalni materijali s kontroliranim mehaničkim odzivom (FlexibleCrystals, IP-2019-04-1242)“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Autor: Adriana Kenđel
Popis obavijesti

Broj posjeta:
1082969