Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Uvod u aktuarsku matematiku

Šifra: 92985
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Slijepčević - Predavanja
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Upoznati studente s osnovama kamatnog računa i njegovih primjena te savladati uvodna poglavlja matematike životnih osiguranja: smrtnost, rente, osiguranja života, premije i rezerve.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Uvod u financijsku matematiku. Jednostavna i složena kamata. Sadašnje vrijednosti. Efektivne i nominalne kamatne stope. Diskontna stopa. Akumulacijski faktori. Intenzitet kamate. Sadašnje vrijednosti tokova novca. Prihod od kamata. Financijske rente: sadašnje vrijednosti i akumulacije. Neposredne i odgođene rente. Neprekidne rente. Rastuće i padajuće rente. Rente koje se isplaćuju više puta godišnje.
2. Tablice smrtnosti. Osnovne funkcije i relacije. Intenzitet smrtnosti. Aproksimacije intenziteta smrtnosti. Neki jednostavni zakoni smrtnosti. Odabrane, krajnje i složene tablice smrtnosti.
3. Rente i osiguranja života. Osiguranje doživljenja. Rente. Neposredne i odgođene rente. Rente s određenim trajanjem (privremene rente).Sadašnje vrijednosti i akumulacija. Osiguranje života. Doživotno osiguranje za slučaj smrti. Osiguranje s određenim trajanjem (privremeno osiguranje) za slučaj smrti. Mješovito osiguranje života. Funkcije koje nisu godišnje. Woolhouseova formula. Obročne premije.
4. Vrijednost police. Vrijednost police - priroda rezerve. Perspektivna i retrospektivna rezerva. Dobit i gubitak zbog smrtnosti.
1. semestar
Izborni predmet 1 i 2 - Redovni studij - Financijska i poslovna matematika

3. semestar
Izborni predmeti 4 i 5 - Redovni studij - Financijska i poslovna matematika
Termini konzultacija:

SADRŽAJ

Link na stranicu kolegija: https://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/uam/

Skripte su na ovom linku.

Bilješke s predavanja su na linkovima ispod.

Kamatni račun, 16.10.

Vrijednost novčanog toka, 23.10.

Vježbe, 9.11.

Vježbe, 13.11.

Linkovi na snimljena predavanja slijede (potrebna je lozinka koju ću podijeliti na predavanju).

Uvodno predavanje, 9.10.

Uvod u kamatni račun, 16.10.

Intenzitet kamate, 16.10.

Vrijednost novčanog toka, 23.10.

Vježbe, 9.11.

Vježbe, 13.11.


Obavijesti

1. kolokvij održati će se u četvrtak, 3.12. u 8 sati. Dopušteno je korištenje jedne stranice A4 papira s formulama, te kalkulatora. Obavijesti:

Na kolokvije studenti svakako trebaju ponijeti neki identifikacijski dokument (primjerice, osobnu iskaznicu ili iksicu). Svaki student treba doći barem 15 minuta prije termina pisanja. Na ulazu u fakultet studenti će morati dezinficirati ruke. Također, nošenje zaštitnih maski tijekom boravljenja na fakultetu ja obavezno. Mole se studenti da prilikom ulaska, izlaska te kretanja zgradom fakulteta vode brigu o održavanju fizičke distance. Nakon ulaska u dvoranu svakog studenta će dežurni asistent ili nastavnik uputiti na mjesto gdje će sjesti, pazeći pri tome na održavanje fizičke distance. Molimo studente da nakon ulaska u fakultet idu direktno u dvoranu u koju su raspoređeni, odnosno da se ne zadržavaju po hodnicima. Nakon završetka pisanja, također molimo studente da odmah napuste fakultet.

Lista studenata s predavaonicom je na ovom linku.

Autor: Siniša Slijepčević

Kolegij aktuarska matematika održavat će se u redovitom terminu prema rasporedu, putem aplikacije Zoom.

Studenti mogu pristupiti predavanju putem linka

https://us02web.zoom.us/j/81834706378?pwd=S0JiOENvR3FKTzFuai9sS1h6MGVHdz09

ili prijavom na Zoom, uz unos 

Meeting ID:  818 3470 6378

PIN: 418604

Preporučam praćenje nastave na osobnom računalu ili tabletu, sa slušalicama. Poželjno je instalirati aplikaciju Zoom.

Predavanja su obavezna, te će formatom slijediti predavanja u predavaoni. Molim studente da se ukoliko je ikako moguće, uključe kamerom, te da sudjeluju u komunikaciji.

Čim bude moguće, organizirati će se i predavanja u predavaonici, u terminima prema rasporedu.

Prof. dr. sc. Siniša Slijepčević

Autor: Siniša Slijepčević