Bio-X


webmail


STUDOMAT

 


Suradnja s NR Kinom


Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA BOTANICA CROATICA


Obnova infrastrukture


Dan i noć na PMF-u


Karijerni centar


IzdvajamoBioBalkan Collab inicijativa je produkt suradnje studenata biologije i ekologije država Balkanskog poluotoka. Ova inicijativa povezuje 6 udruga studenata biologije iz 5 zemalja, a prva je takva suradnja od raspada Jugoslavije. Riječ je o suradnji Udruge studenata biologije-BIUS iz Hrvatske, Udruženja studenata biologije u BiH, Udruge studenata biologije iz Srbije, NIDSBE Josif Pančić (Novi Sad) i Biološkog istraživačkog društva ,,Josif Pančić” (Beograd), studenata biologije BIODIVA Slovenija te studenata biologije IDSB Makedonije. Ideja inicijative je promicanje znanosti, jednakosti, međusobne suradnje i izgradnje karijere, kao i unapređenje znanosti u zemljama članicama i šire. Inicijativa djeluje u obliku online predavanja s fokusom na biologiju i srodna područja, poput veterine, biomedicine i drugih. Inicijativa je do sada održala jednu uspješnu fazu online predavanja u obliku webinara svake subote tijekom 2 mjeseca, a trenutno se održava druga faza na istome principu. Struktura predavanja uključuje obradu jedne teme iz područja biologije s predavačima iz različitih zemalja balkanske regije. Osim promicanja znanosti i obrazovanja studenata, inicijativa predstavlja jedinstvenu platformu za povezivanje predavača i znanstvenika iz različitih zemalja, koji se po prvi put susreću na našim online predavanjima. Takva struktura predavanja povezuje predavače istih područja, a različitih zemalja da se upoznaju te razmjene iskustava-još jedan korak u nadilaženju granica.

Svi sadržaji nastali tokom trajanja projekta su besplatni i javno dostupni na našim društvenim mrežama (Instagram: @biobalkan.collab; Facebook: “BioBalkan Collab”; LinkedIn: “BioBalkan Collab initiative”; Youtube: “BioBalkan Collab”).


Ova inicijativa važan je korak u ponovnoj izgradnji međunarodnih odnosa u znanstvenoj zajednici socijalno pogođene balkanske regije. Vođeni smo citatom slavnog znanstvenika na čijim ramenima svi stojimo: „Znanost ne poznaje zemlju, jer znanje pripada čovječanstvu i baklja je koja osvjetljava svijet.“- Louis Pasteur. Tom idejom ova inicijativa nadilazi kulturne, vjerske i teritorijalne granice, te se fokusira na izgradnju snažne i respektabilne regionalne znanstvene zajednice.
U budućnosti, cilj nam je proširiti organizacijski tim diljem Balkanskog poluotoka, kao i ponuditi uvid u naš rad ostatku europske zajednice.
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti