U srijedu 26. siječnja 2022. održana je dodjela nagrade Matematičkog odsjeka “Stipe Vidaknastavnicima matematike i informatike u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba za školsku godinu 2020. /2021., za istaknuti doprinos nastavi i radu sa studentima i učenicima.

Nagrada se dodjeljuje u spomen na našeg dragog, prerano preminulog kolegu, docenta Stipu Vidaka, koji je u držanje nastave unosio samo njemu svojstvenu kombinaciju duha, otvorenosti u komunikaciji, žara za matematikom i razinu profesionalne pripremljenosti.

U kategoriji osnovnih škola nominirani su:

Siniša Režak (OŠ Žitnjak),

Tanja Soucie (OŠ S. S. Kranjčevića),

Minja Stepić (OŠ Remete),

Sanja Stilinović (OŠ Augusta Šenoe), 

Marija Zubec (OŠ Žitnjak),

 

dok su u kategoriji srednjih škola nominirane:

Andrea Igaly (Gimnazija Tituš Brezovačkog),

Gordana Sekulić-Štivčević (I. gimnazija),

tim Sanja Antoliš, Aneta Copić i Eva Špalj (XV. gimnazija).

 

Dobitnica u kategoriji osnovnih škola je Tanja Soucie iz OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića. 

Tanja Soucie je profesorica/učiteljica matematike u nastavnom zvanju izvrsnog savjetnika. Diplomirala je na University of New England, SAD, stekavši titulu Master of Science in Education, a prethodno na University of Maine, SAD, kao profesor matematike. Zaposlena je u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića. Njezin iznimno bogat izvannastavni rad prepoznat je i u široj zajednici – autorica je, utemeljiteljica i voditeljica velikog i hrvatski-poznatog projekta Večer matematike. Među kolegama najviše je poznata kao višegodišnja voditeljica Nastavne sekcije Hrvatskog matematičkog društva.

Osim toga, Tanja je autorica mnogobrojnih stručnih članaka objavljenih u metodičkim časopisima, koautorica je udžbenika i priručnika, digitalnih sadržaja iz matematike za 5. i 8. razred OŠ, kao vanjski suradnik predaje na Učiteljskom fakultetu, sudjeluje u povjerenstvima za matematička natjecanja, i kroz brojne druge aktivnosti. Njezin direktni rad u nastavi matematike u osnovnoj školi također je izuzetno jedinstven i prepoznatljiv. Učenici rade u kreativnom, poticajnom i suradničkom ozračju, na inspirativno osmišljenm aktivnostima, koristeći maštoviti didaktički rad i metode rada.  Takav je rad i izniman trud prepoznat i cijenjen, kako od učenika, tako i roditelja i kolega. Stoga je upravo njezini kolege u Učiteljskom vijeću i nominiraju za nagradu Stipe Vidak.

 

Dobitnice u kategoriji srednjih škola su tim Sanja Antoliš, Aneta Copić i Eva Špalj iz XV. gimazije.

Sanja Antoliš, Aneta Copić i Eva Špalj nastavnice matematike u XV. gimnaziji, sve u zvanju profesor izvrstan savjetnik. Sve tri nastavnice mentorice su natjecateljima (nerijetko hrvatskih olimpijaca), mentoriraju studente i nastavnike pripravnike, te aktivno sudjeluju u radu Hrvatskog matematičkog društva. Autorice su udžbenika, digitalnih obrazovnih sadržaja i stručnih članaka, te organizatorice raznih aktivnosti na razinu svoje škole. Svaka zasebno je ostvarila značajan doprinos na razini Hrvatske, kroz koordinaciju državnog povjerenstva za B varijantu, uvođenje natjecanja Alympiad, vođenje ekipe na Olimpijadu metropola, te radom u povjerenstvu za uvođenje i sastavljanje nacionalnih ispita, ali svojim zajedničkim djelovanjem ostvaruju dodatne rezultate kojima unapređuju djelovanje škole i šire matematičke zajednice. Na Matematičkom odsjeku su posve inovirale i osuvremenile kolegij „Matematika uz pomoć računala“ kojem je glavni cilj upoznati buduće nastavnike sa suvremenim pristupom u učenju matematike pomoću tehnologije.Zajednički su osmislile nekoliko projekata, te sudjeluju u projektima na domaćoj i međunarodnoj razini. Neki od tih projekata su „Ins and Outs of the Magic Moebius Strip“, „Matematika između realnog i virtualnog“, „The Magic of Sound“, „The Magic of Water“, MERIA, TIME… U sklopu tih projekata, ali i mnogih drugih stručnih skupova educirale su sebe, ali i druge nastavnike, uz jedinstven pristup kako matematici, tako kolegama i učenicima.

I ove godine je dodjela održana u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi zbog pandemije bolesti COVID-19, uz izravan video prijenos. U prigodnom programu prisutnima i gledateljima se obratio i prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a, istaknuvši kako je uspostavljanje ove nagrade odličan način da se još više istakne i dođe do izražaja vrhunski kadar kojim kao školska i akademska zajednica raspolažemo.  Nagradu je dobitnicima uručio prof. dr. sc. Igor Pažanin, pročelnik Matematičkog odsjeka PMF-a, a čast nam je i veliko zadovoljstvo istaknuti da je i obitelj našeg pokojnog Stipe Vidaka bila uključena u video prijenos.

Čestitamo dobitnicama na osvojenim nagradama te čestitamo svima nominiranima na dugogodišnjem predanom radu i izvrsnošću u nastavi i radu sa studentima i učenicima. U nastavku donosimo kratke ali bogate biografije nominiranih nastavnika i nastavnica i srdačno vas sve pozdravljamo do iduće dodjele nagrade "Stipe Vidak" Matematičkog odsjeka.

                Nominirani - osnovne škole - biografije                                                                Nominirani - srednje škole - biografije

 

 

Povjerenstvo za dodjelu nagrade Stipe Vidak

(prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš, prof. dr. sc. Hrvoje Šikić, doc. dr. sc. Matija Bašić,  dr. sc. Renata Vlahović Kruc, dr. sc. Matko Ljulj, Antica Baković, Domagoj Tomić)

 

 

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti