Hrvatska matematičarka prof. dr. sc....

Prirodoslovno-matematički fakultet – Matematički odsjek (PMF-MO) s ponosom objavljuje da je prof. dr. sc. Sunčica Čanić, istaknuta hrvatsko-američka matematičarka i dobitnica brojnih prestižnih nagrada, izabrana za dopisnu članicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Prof. Čanić, redovita profesorica na Sveučilištu Kalifornije u Berkeleyu, svjetski je priznata stručnjakinja u području primijenjene matematike, s posebnim fokusom na parcijalne diferencijalne jednadžbe, numeričke metode i matematičko modeliranje fizičkih i fizioloških pojava. Njen rad je imao značajan utjecaj na biomedicinsko inženjerstvo , medicinu i dizajn medicinskih uređaja.

Za svoj izniman doprinos znanosti, prof. Čanić je dobila brojne nagrade, uključujući priznanje američkog Kongresa za najuspješnije žene u tehnologiji, nagradu Esther Farfel Sveučilišta u Houstonu, te nagradu "AWM-SIAM Sonia Kovalevsky Lecture Prize" za 2024. godinu.

Prof. Čanić je posvećena razvoju primijenjene matematike u Hrvatskoj, a posebno je značajna njezina dugogodišnja suradnja s matematičarima s PMF-MO u Zagrebu. Kroz brojne zajedničke projekte i mentorstvo mlađim kolegama, prof. Čanić je ostavila neizbrisiv trag na razvoj ovog područja u Hrvatskoj.

Izbor prof. Čanić u HAZU predstavlja veliko priznanje za njen izniman doprinos znanosti i promociji hrvatske matematike u svijetu, a posebno nas veseli što je prof. Čanić ostala povezana s našom institucijom.

https://www.info.hazu.hr/clanovi/canic-suncica/
https://www.math.uh.edu/~canic/

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti