Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Financijska tržišta

Šifra: 45795
ECTS: 3.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marijana Ivanov
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Upoznati studente s ulogom, strukturom, regulacijom i načinom funkcioniranja suvremenog financijskog tržišta i njegovom važnom ulogom u razvoju gospodarstva.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Geneza financijskog tržišta i uloga u gospodarskim procesima. Razmjena prava potraživanja kao ishodište razvoja financijskog posredovanja i financijskog tržišta. Pojava prvih burzi i uloga financijskih posrednika. Razvoj dioničarske ekonomije i burzovnog poslovanja. Struktura izvora financiranja poduzeća.
2. Suvremena konfiguracija financijskog tržišta. Struktura i vrste financijskih tržišta. Institucionalni investitori. Investicijsko dezinvesticijski mehanizam. Suvremeni procesi inovacija na financijskom tržištu.
3. Novčano tržište. Pojam, funkcije, regulacija i organizacija. Sudionici na novčanom tržištu. Instrumenti novčanog tržišta. Obračunski sustav novčanog tržišta.
4. Tržište kapitala. Pojam, funkcije, regulacija i organizacija. Sudionici na tržištu kapitala. Burza i over the counter tržište. Instrumenti tržišta kapitala. Analiza kotacije dionice i obveznice. Uloga klirinške kuće na tržištu kapitala. Uloga i funkcije investicijskih banaka na tržištu kapitala.
5. Tržište financijskih izvedenica (futures, opcije i swap).
6. Banke i financijsko tržište. Vrste banaka. Analiza starog i novog koncepta bankarstva. Struktura bilance banke. Upravljanje likvidnošću i rizicima banke. Kreditna politika banke. Odnos komercijalne i središnje banke.
7. Komparativna analiza tržišta novca i kapitala u razvijenim zemljama i Hrvatskoj.
Literatura:
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni Studij - Financijska i poslovna matematika
Termini konzultacija:

SADRŽAJ

Link na stranicu kolegija: 


Obavijesti