Znanstveni radovi

Znanstveni radovi objavljeni u Q1 časopisima od 2019. godine dostupni su ovdje.


Projekti

Popis projekata dostupan je ovdje.


Nagrađivani nastavnici

Popis nagrađivanih nastavnika Matematičkog odsjeka dostupan je ovdje.


Dobrodošli na stranicu matematičkog odsjeka


IZDVOJENE OBAVIJESTI

...
Izdvojeno Matematika

Matematika visoko rangirana na "Šangajskoj listi" za 2021. godinu

Šangajska rang–lista sveučilišta ili Šangajski popis najboljih svjetskih sveučilišta (Academic Ranking of World Universities - ARWU) jedno je od najcitiranijih rangiranja najboljih 1000 sveučilišta na svijetu koje od 2003. godine objavljuje šangajsko Sveučilište Jiao Tong. Šangajska lista se temelji na nizu pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha: - broju objavljenih znanstvenih radova u visoko rangiranim časopisima (Q1), - citiranosti s obzirom na disciplinu, - međunarodnoj suradnji, - dobivenim prestižnim nagradama unutar pojedinih disciplina te - broju znanstvenih radova u najprestižnijim časopisima prema ShanghaiRanking’s Academic Excellence Survey. U sklopu Šangajske rang-liste sveučilišta provodi se i svjetsko rangiranje sveučilišta prema akademskim područjima (The Global Ranking of Academic Subjects - GRAS). Ocjenjuje se uspješnost pojedinog sveučilišta u ukupno 54 područja svrstano u 5 kategorija: Prirodne znanosti, Inženjerstvo, Znanosti o životu, Medicinske znanosti i Društvene znanosti. Zadovoljstvo nam je istaknuti da je Matematika Sveučilišta u Zagrebu za 2021. godinu svrstana u kategoriju 301-400 na GRAS ljestvici, što je visoko 6. mjesto ukupno na Sveučilištu u Zagrebu te ponovno 1. mjesto u kategoriji Prirodne znanosti. Službeni rezultat možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.shanghairanking.com/institution/university-of-zagreb    


UPIŠI MATEMATIKU


Izvještaj s Međunarodne matematičke...

Od 6. do 16. srpnja 2022. u Oslu, Norveška, održana je 63. Međunarodna matematička olimpijada (IMO). Svaka od 104 države sudionica je sudjelovala sa najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali

  • Bernard Inkret, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Dorijan Lendvaj, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Patrick Pavić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Namik Agić, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Janko Bušelić, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Matej Vojvodić, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjina, Zagreb

Ekipu su vodili doc. dr. sc. Matija Bašić (PMF - Matematički odsjek) i Vlatko Crnković, mag. math. (FER).

 

Bernard je u svom četvrtom nastupu kompletu medalja dodao još jednu srebrnu medalju. Patrick, Namik, Janko i Matej su osvojili brončane medalje, a Dorijanu je nedostajao bod do medalje i dobio je pohvalu. Pojedinačni rezultati:

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2022

Ekipno je Hrvatska zauzela 34. mjesto u konkurenciji 104 države svijeta, netom ispred Bosne i H
ercegovine, te Srbije. Prvo mjesto je osvojila Kina, čiji predstavnici su svi ostvarili maksimalan broj bodova. Ekipni rezultati:

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2022

Na Olimpijadi natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Ova je godina specifična po izrazito dobro riješenim srednjim zadacima, što se posebno održava na vrlo visokim granicama za medalje, izrazito višim nego u zadnjih 30 godina. Tako je za zlato bilo potrebno osvojiti 34 boda, za srebro 29 bodova, a za broncu 23 od 42 boda. Za usporedbu prošle je godine bio jedan od težih testova, pa su granice za medalju bile redom 24, 19 i 12 bodova, a 2020. su granice bile 31, 24 i 15 bodova. Pregled po godinama:
http://www.imo-official.org/results_year.aspx


Naši učenici su ukupno osvojili 157 bodova, što je najviše od osamostaljenja. Pregled svih rezultata hrvatskih predstavnika:

http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=HRV

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Zahvaljujemo svima koji su podržali ekipu i pratili njihov nastup u Norveškoj ovih dana!

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti

Događanja

05.
rujna
-
20.
rujna
8:00-20:00,
Brijuni, Hrvatska

Broj posjeta:
1064077